Film

"Lavandermanu” će trebati supermoći da uđe u domaća kina

Foto: arhiva VL
"Lavandermanu” će trebati supermoći da uđe u domaća kina
26.08.2010.
u 15:29
Boris Bančuga je obični Hvaranin koji je jednom zaspao pokraj kotla punog lavande i probudio se kao superjunak. Lik je originalno rođen u stripu Tonija Favera, a sada ga je Damir Markovina oživio na ekranu.
Pogledaj originalni članak

Na pitanje što bi se dogodilo da redatelj Zvonimir Rumboldt nije inzistirao da se njegov film “Lavanderman” prikaže na ovogodišnjem filmskom festivalu u Puli izvan konkurencije, zbog čega je u medijima ostao bez ikakve reakcije, nikada nećemo znati odgovor. No, svoj medijski potencijal film je potvrdio prije tri dana nakon premijere na Jelsi, nakon koje su ga pune novine, a dogurao je čak i do “Dnevnika”. Riječ “čak” ovdje stoji zbog toga što je riječ o filmu koji je nastao izvan uobičajenih kanona hrvatske kinematografije, u “neovisnoj” produkciji skupine entuzijasta i glumaca koji su radili bez honorara, ali koji svojim šarmom očito ima potencijala postići više od prosječnog hrvatskog filma.

Za početak, intrigira svojim sadržajem i glavnim junakom. Riječ je o hvarskom superjunaku Borisu Bančugi, običnom Hvaraninu koji je jednom zaspao pokraj kotla punog lavande i probudio se kao superjunak. Lik je rođen u stripu Tonija Favera, a sada ga je Damir Markovina oživio na ekranu u zafrkantskoj 73-minutnoj satiričnoj priči koja karikira tipične “malomišćanske” klišeje.

– Film je snimljen u digitalnom obliku, ne postoji filmska kopija i zato nisam htio da u Puli ide u konkurenciju – kaže Rumboldt – a to je i osnovna prepreka za normalnu kinodistrubiciju u hrvatskim kinima. No, postoje ljudi uz čiju bi se pomoć film možda mogao prebaciti na 35-milimetarsku vrpcu. Zasad je sigurno da će film biti prikazan na otvaranju trash-festivala u Varaždinu, a sve nakon toga još ostaje otvoreno.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.