Pulskog Sajam knjige i autora

Matija Ferlin i Goran Ferčec obilježit će stoti rođendan Pier Paola Passolinija

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Matija Ferlin i Goran Ferčec obilježit će stoti rođendan Pier Paola Passolinija
26.10.2022.
u 11:40
28. pulski Sajam knjige i autora ove se godine vraća u Dom hrvatskih branitelja od 25. studenog do 4. prosinca
Pogledaj originalni članak

Nakon lanjskog dvostrukog festivalskog izdanja, pulski Sajam knjige i autora ove se godine vraća u Dom hrvatskih branitelja, a publici će ponuditi i nov program posvećen stotoj godišnjici rođenja velikog talijanskog redatelja i književnika Piera Paola Pasolinija.

Dvadeset godina OceanMora

Gordana Farkaš Sfeci: Ponekad se šalim pa kažem da mi poimence znamo naše kupce

Potkraj rujna navršilo se točno dvadeset godina otkako je Gordana Farkaš Sfeci osnovala izdavačku kuću OceanMore. Kada upoznate Gordanu Farkaš Sfeci, kada čujete s kakvom strašću i s kakvim žarom govori o svojim autorima i autoricama, knjigama, kako se pritom grleno smije, koji put i uzdahne ili se hitro ustane da vam s police odmah dohvati i pokaže knjigu koja još čeka da se publika u nju zaljubi, onda vam je jasno zašto OceanMore ima dušu. U velikom intervjuu urednica i vlasnica OceanMora govori kako se uopće odlučila ući u izdavački pothvat, kako je nastalo neobično ime njezine kuće, kako pronalazi autore i naslove koje izdaje te kamo idu književnost i izdavaštvo.

Program pod nazivom Storie italiane obuhvatit će i predstavljanje debitantske knjige Marte Barone "Potopljeni grad", tu je i izložba Davidea Toffola o Pasoliniju u Galeriji Cvajner, ali i okrugli stol koji postavlja pitanje Zašto danas čitati Pasolinija, a na kojem će sudjelovati i Toffolo, ali i Marco Antonio Bazzocchi i Valter Milovan. Okrugli će stol voditi Tatjana Peruško.

Performans o Pasoliniju pripremaju Matija Ferlin i Goran Ferčec, a u Kinu Vali moći će se vidjeti i retrospektiva Pasolinijevih filmova. A već je prije objavljeno da će strane goste na ovogodišnjem sajmu predvoditi mađarski književnik László Krasznahorkai. U Puli će taj nagrađivani i svestrani autor predstaviti hrvatsko izdanje romana "Povratak baruna Wenckheima", koji će objaviti Oceanmore, te će održati performans Uvijek za Homerom uz mađarskog jazz bubnjara Silvestra Miklosa. Na taj se literarno-glazbeni program nastavlja i izložba doajena njemačke likovne scene Maxa Neumanna, koji će se Puli predstaviti izložbom nazvanom Uvijek za Homerom s crtežima iz istoimene knjige Lászla Krasznahorkaija, nastale na putovanjima po Dalmaciji, koju je nedavno objavila zagrebačka MaMa.

Pula će na 28. Sajmu knjige i autora ugostiti i Katalin Ladik, pjesnikinju, glumicu i performericu koja se proslavila još u jugoslavenskim vremenima, dok će zapadnoafričku književnost zastupati Kasimma, koja se Hrvatskoj predstavlja zbirkom priča "Portret za dar-mar".

U Pulu dolazi i autorica dobro poznata hrvatskoj publici – Sofi Oksanen, koja će predstaviti knjigu "Pseći park", dok će Austrijski kulturni forum predstaviti Evu Menasse i njezin roman "Dunkelblum". Bugarska autorica sa škotskom adresom Kapka Kassabova predstavit će knjigu "Granice: putovanje na rub Europe". Među domaćim i regionalnim autorima, od kojih su mnogi u Puli već odavno udomaćeni, svakako treba izdvojiti neumorne feralovce Viktora Ivančića i Borisa Dežulovića, Gorana Vojnovića, Dragana Velikića, Zorana Žmirića, Semezdina Mehmedinovića, Selvedina Avdića, Ivanu Šojat, Andreja Blatnika, Olju Savičević Ivančević... Boje filmske Pule branit će na svoj način majstori filma Nedjeljko Dragić, Slobodan Šijan i Srđan Karanović, a pulski sajam nije zaboravio ni pulske i istarske autore poput Tamare Obrovac, Milana Rakovca, Davora Mandića, Amira Alagića...

Sajam, kojemu je glavna tema Povratak, u ovogodišnjem izdanju vraća i Librić na Sajmu, što znači da će se ponovno posvetiti i najmlađoj publici, i to u rasponu od osmoškolaca, za koje programe bira Dominik Vuković, pa do srednjoškolaca, koje će (pokušati) animirati Emir Imamović. Sajam će imati i svoj obavezni prodajni dio, a ove će se godine održati od 25. studenoga pa do 4. prosinca.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.