roman o majčinstvu

Mnogima se neće svidjeti nova junakinja Elene Ferrante, a trebalo bi učiti od nje

Foto: Arhiva Profil
Mnogima se neće svidjeti nova junakinja Elene Ferrante, a trebalo bi učiti od nje
08.11.2021.
u 12:33
U izdanju Profila objavljen je novi roman talijanske spisateljice pseudonima Elene Ferrante "Mračna kći" koji će biti predstavljen na Interliberu.
Pogledaj originalni članak

Izdavačka kuća Profil, uz brojne druge hitove, nadolazeći Interliber čeka i s novim romanom svoje najsjajnije literarne zvijezde, talijanske književnice Elene Ferrante, tj. autora/autorice skrivene iza tog svjetski poznatog pseudonima. Omanji (166 stranica) roman “Mračna kći” (urednica Alica Gracin, prijevod Ana Badurina, 119 kuna) kvalitetom doseže najbolje dijelove serijala “Genijalna prijateljica” i još je jedan snažan dokaz kako se iza imena autorice nesumnjivo krije žena.

Ovo je, naime, moćan ženski roman, roman o majčinstvu, hrabro djelo koje postavlja bezbrojna pitanja, pa i ono je li majčinska ljubav zadata u ljudskim genima. Junakinja ovog romana na samom početku spremno priznaje da je vratila svoj život u trenutku kada su se njene već odrasle kćeri preselile ocu u Kanadu, a kako teče priča o njenom ljetovanju, čitatelj doznaje da je kćeri, kad su bile male, ostavila s ocem pune tri godine a da ih nije ni vidjela ni čula.

Ona je tada “ganjala karijeru”, ali i živjela s ljubavnikom... Za mnoge je ovo i danas hereza, nezamisliv potez žene koja je majka, ali upravo zato treba pročitati ovaj roman, koji se ne libi progovoriti o tome da ljubav majke prema djetetu nije “bogom dana”, da prolazi uspone i padove, da majke imaju pravo biti iscrpljene, da su u pravilu zbunjene i izgubljene svim prilagodbama koje uloga majke donosi u njihove živote. Ferrante ovdje raznim sličicama govori o mnogoznačnim vezama majki i kćeri, dotiče se i ljubomore, spoznaje da muškarci sada na ulici gledaju tek stasale kćeri, a ne i još uvijek mladu i lijepu ženu koja hoda uz njih, samo zato što je ona slučajno njihova mama.

Mnogima se neće svidjeti junakinja ovog romana, ali Ferrante ne piše o ženama koje su tu da bi nam se svidjele, već o onima koje žive na stranicama njenih romana kako bi raskrinkale licemjerje u kojem živimo. Nevjerojatno se stoga suočiti s time koliko je društveno stvorenih (često lažnih) matrica omeđeno majčinstvo i koliko je na ovome svijetu malo žena koje su spremne priznati koliko toga žena žrtvuje da bi bila majka.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.