17.10.2024. u 13:29

Nove filmove recenzira filmska kritičarka Jelena Ružić

Sedmi listopada postao je lani datum koji je u povijest ušao u istom kontekstu kao i 11. rujna. Kao da se vrijeme dijeli na ono prije i poslije tog datuma. A i dijeli, posebice onima koji su izravno pogođeni katastrofalnim događajima toga dana. "Opet ćemo plesati" emocionalno je teško djelo o Hamasovu napadu na posjetitelje Nova festivala u kojem je živote izgubilo oko četiristo ljudi. Mnogi su završili kao taoci, a neki od njih još uvijek žive noćnu moru daleko od svoga doma. Redatelj Yariv Mozer u filmu spretno kroji i kronološki precizno raščlanjuje što se dogodilo i kako se točno sve odvijalo kobnog dana.

U filmu se pred kamerom našlo nekoliko preživjelih koji su iskreno i koliko god su mogli detaljno iznijeli svjedočanstva, kako svoja tako i prijatelja koji su im poginuli pred očima. Korišteni su i videosnimci svjedoka koji su, kao svaki prosječan posjetitelj nekog sličnog događaja, poželjeli ovjekovječiti trenutke opuštanja, radosti, plesa, glazbe i svega što nosi njihova trance supkultura. Naravno, od bezbrižnog mladenačkog zabavljanja memoriju na mobitelu preuzeo je sadržaj prepun krvi, straha, terorizma, smrti. Sve je to iskorišteno u filmu.

No ono što cijeloj priči daje kompletniju sliku svakako su i videomaterijali koje su snimali Hamasovi teroristi. Film tako ima tri elementa – svjedočanstva u formi intervjua, videosnimke preživjelih i snimke kojima su hamasovci dokumentirali svoje zločine. Koliko god najšokantnije bilo gledati Hamasove snimke, toliko su podjednako moćni, suvereni i nimalo manje vrijedni i preostali elementi. Sve je u filmu u balansu. Čak i kada se pojavljuju grozni snimci trupala koja na mjestu gdje bi trebao biti kakav drvored stoje duž dugačke ceste usred pustopoljine, čak i kada se vide trenuci ubojstva i pritom se ima na umu da nije riječ ni o kakvom igranom filmu, nego o stvarnosti, "Opet ćemo plesati" donosi nešto istovremeno i potresno i mirno.

Mirno u smislu kako su baš svi preživjeli nakon što su se izvukli dobili posve novu sliku života. Zahvalniju i ponizniju. Film je ovo koji tematizira isključivo izraelska stradanja i donosi traume koje su doživjeli Izraelci. No čak je i besmisleno uvlačiti u priču sve prisutniji "whataboutism" u kojem će se pitati "a što je palestinskim žrtvama". To ovdje jednostavno nije tema i u tom i takvom kontekstu treba ovaj film i promatrati. K tomu, "Opet ćemo plesati" poprilično je jasan dokumentaristički prikaz svega što se događalo isključivo 7. listopada. Osim bogatog materijala kojem je Mozer imao pristup, valja istaknuti i scenaristički i montažerski dio filma. Svi ti elementi, kao u kakvom orkestru, imaju svoju funkciju, svaka je upravo onakva kakva treba biti i zajedno čine kompaktnu, jasnu i dobru cjelinu. Cjelinu koja može parirati najnapetijem trileru i hororu.

Opet ćemo plesati (Mediteran Film Festival)

Dokumentarni, Izrael, 90 min

Režija: Yariv Mozer

Lažni profil (Mediteran Film Festival)

Što kada čovjek otkrije da mu je netko ukrao identitet? I da pod njegovim imenom radi stvari koje nisu dobre? Takvo što dogodilo se Armelu Hostiou koji je otkrio profil pod svojim imenom i sa svojim fotografijama na Facebooku. Zanimljivo je u priči to što su većina prijatelja bile žene iz Konga koje je taj lažni Hostiou pozivao na audiciju za film. Pravi Hostiou pokušao je prijaviti Facebooku krađu identiteta, ali iz nekog razloga nisu mu uvažili pritužbu. Francuskom filmašu nije preostalo ništa drugo nego da se uputi u Afriku i da snimi film o tome što mu se događa u životu. Na putu do njegova dvojnika pomaže mu dvoje lokalaca, a polako se širi mreža ljudi upletenih u cijelu priču. "Lažni profil" zanimljiva je priča s mnoštvom neočekivanih obrata. Puno je tu povijesti Konga, lokalne kulture, ali i ponašanja i nerazumijevanja koje prema tlu, zemlji i ljudima ima bijeli čovjek. Kako se film približava kraju, tako postaje jasnije koliko su i gledatelji labilni kad je riječ o upadanju u zamke. "Lažni profil" kroz svoju bogatu slojevitost u koju su uključene i političke teme i kolonijalizam, propituje koliko u svakodnevici živimo između laži i istine te kako zapravo odlučiti komu i čemu vjerovati.

Dokumentarni, Francuska, 82 min

Režija: Armel Hostiou

Glume: Tshisambu Felly, Peter Shotsha Olela

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije