gostujuća izložba

Muzej za umjetnost i obrt predstavlja svoje zbirke u Muzeju Slavonije Osijek

Foto: MUO
Muzej za umjetnost i obrt predstavlja svoje zbirke u Muzeju Slavonije Osijek
12.04.2023.
u 12:51
Muzej za umjetnost i obrt (MUO) otvorit će 20. travnja u Muzeju Slavonije Osijek izložbu "MUO u Slavoniji - Slavonija u MUO", s izborom iz četrnaest zbirki koje su trenutno nedostupne javnosti jer se muzejska zgrada obnavlja od posljedica potresa
Pogledaj originalni članak

"U nemogućnosti održavanja izložbi u matičnoj zgradi koja je zatvorena radi obnove, namjera je gostujućim izložbama održati i proširiti svijest o njegovom značaju, te omogućiti upoznavanje ostalih dijelova Hrvatske s ogromnim kulturno-umjetničkim bogatstvom zbirki MUO", kažu iz tog muzeja. 

Osječka izložba, koja će biti otvorena godinu dana, rezultat je duge suradnje dvaju muzeja i središnji program tog projekta koji će se i ubuduće u različitim varijantama održavati u drugim muzejskim institucijama u Hrvatskoj i regiji.

Izložit će se najreprezentativniji predmeti iz zbirki slikarstva, tiskarstva i knjigoveštva, grafičkog dizajna, starije i novije fotografije, grafike, glazbenih instrumenata, kiparstva, bjelokosti, satova, tekstila, metala, stakla, keramike i namještaja. 

Među vrijednim izlošcima su i remek-djela "Après" i "Portret strica Laca" Miroslava Kraljevića, "Faust" Izidora Kršnjavog iz 1877., skice Bele Čikoša Sesije za izradu zastora osječkog HNK iz 1914.

Izložit će se i figuralni satovi iz 18. i 19. stoljeća, među ostalim rijetki "Sat Junona s Paunom", vrijedna violina bečkog graditelja violina Mathiasa Thiera iz 1787., odjeća i modni pribor supruge osječkog gradonačelnika Vjekoslava Hengla, barokni svijećnjaci, soljenke, pribora za jelo, vrčevi, proizvodi slavonskih manufaktura stakla iz 19. stoljeća, porculanske figure carice Elizabete, poznatije kao Sisi.

Dionica namještaja predstavlja se u slijedu od renesanse do suvremenog dizajna na primjeru stolica, od grafičkog dizajna tu je jedan od najstarijih sportskih plakata "Tilden", od fotografija radovi Toše Dabca, Đure Janekovića, Pava Urbana, a iz Zbirke tiskarstva i knjigoveštva uvrštene su i rijetke rukopisne knjige kapucina u Osijeku, a grafike rijetka kartografska djela s prikazom slavonskog prostora. 

Autor koncepta izložbe je ravnatelj MUO Miroslav Gašparović, a kustosice Marina Bagarić i Adriana Belay, dok postav potpisuje osječki dizajner Vladimir Madunić

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.