HNK Rijeka

Najpopularniji američki skladatelji na subotnjoj matineji u Rijeci

Foto: arhiva VL
Najpopularniji američki skladatelji na subotnjoj matineji u Rijeci
23.02.2011.
u 10:32
Sopranistica Marijana Radić i bariton Marijan Padavić, uz pratnju na klaviru Filipa Faka, održat će koncert s djelima američkih skladatelja Samuela Barbera, Aarona Coplanda i Georgea Gershwina
Pogledaj originalni članak

Niz atraktivnih koncerta u okviru ciklusa komornih koncerata "Subotnje matineje u foyeru" riječkog HNK Ivana pl. Zajca nastavljaju se ove subote točno u podne. Dvoje mladih pjevača, članova zbora Opere riječkog Kazališta - sopranistica Marijana Radić i bariton Marijan Padavić - uz pratnju na klaviru mladog pijanista međunarodne karijere i skladatelja Filipa Faka održat će koncert s djelima američkih skladatelja Samuela Barbera, Aarona Coplanda i Georgea Gershwina.

Trojica skladatelja pripadaju redu najštovanijih i najpoznatijih američkih skladatelja 20. stoljeća, a njihova djela odavno su postala dio kolektivne memorije i uvijek su rado slušana. Hit skladbe inspirirane jazzom i klasikom, poput Gershwinove „Summertime“ iz opere "Porgy and Bess" ili "Long time ago" iz ciklusa "Old American songs" Aarona Coplanda te izabrane pjesme iz Barberovih poznatih ciklusa "Hermit songs" i "Despite and still" samo su dio programa ovog koncerta.

Sopranistica Marijana Radić diplomirala je pjevanje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Miljenke Grđan 2009. godine kada je ostvarila i prvu veliku solističku ulogu kao Dorina u komičnoj operi „Casanova u Istri“ A. Kabilja u produkciji riječke Opere. Tijekom studiranja bilježi brojne nastupe u sklopu Muzičke akademije te brojne solističke koncerte (Zagreb, Split, Trogir, Rovinj, Rijeka, Graz). Godine 2007. i 2009. osvaja 2. nagradu na Hrvatskim natjecanjima u organizaciji HDGPP-a u Varaždinu i Sisku. Godine 2007. debitira ulogom Berte u operi G. Rossinija „Seviljski brijač“ u HNK Ivana pl. Zajca Rijeka. Također je ostvarila manje uloge u operama J. Gotovca „Ero s onoga svijeta“ i G. Puccinija „Madam Butterfly“. Godine 2008. sudjelovala je na međunarodnom natjecanju u Trnavi (Slovačka) te na međunarodnom natjecanju „Ondina Otta“ u Mariboru. Na koncertu “Mladi izvode lied” u sklopu ciklusa "Subotnje matineje u foyeru" izvela je ciklus solo pjesama "Ljubav i život žene" Roberta Schumanna u povodu 200. godišnjice njegova rođenja.

Bariton Marijan Padavić preddiplomski studij solo pjevanja pri Muzičkoj akademiji u Zagrebu završio je 2010. godine. Od 2004. godine aktivno sudjeluje na brojnim koncertima u Rijeci i Zagrebu od kojih se ističe koncertna izvedba Rossinijevog "Seviljskog brijača" u Zajednici Talijana u Rijeci 2008. godine te koncert "Mladi izvode lied" u foyeru riječkog kazališta 2010. U studenom 2010. godine nastupa kao solist u oratoriju „Stabat Mater“ Karola Szymanowskog u Velikoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, uz solistice Nikolinu Pinko, Ivanu Srbljan, Zbor i Simfonijski orkestar Muzičke akademije, a pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka. Ulogom Carskog komesara u operi G. Puccinija „Madam Butterfly“, a pod ravnanjem maestra Ivana Repušića, debitirao je u HNK Ivana pl. Zajca 2009. godine. Trenutačno je student prve godine diplomskog studija pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.