Metaklapa – The Choir Of Beasts

Nikad do sada viđen frankenštajnovski spoj klape i heavy metala

Foto: Menart
Nikad do sada viđen frankenštajnovski spoj klape i heavy metala
23.03.2022.
u 17:23
Metaklapa u klapskoj maniri obrađuje pjesme grupe Iron Maiden na prvom albumu duhovitog naziva “The Choir Of Beasts” u izdanju Menarta
Pogledaj originalni članak

Nagledali smo se u prošlosti frankenštajnovskih spojeva rocka i klasike. Od rock-glazbenika okruženih simfonijskim orkestrima pa sve do nedavnog koncerta “Rock the opera” u Lisinskom, u kojem su rock-hitovi izvođeni uz pratnju Filharmonije. Tijekom desetljeća naslušali smo se Bacha, kojeg su krivo tumačili prog-rokeri i hevimetalci, spoja popa i violine a la Vanessa Mae, a ni domaći 2Cellosi nisu predaleko od neukusa koji prati takve projekte.

Dakako, nije tu bilo upitno ničije ili nečije instrumentalističko umijeće, već estetske prosudbe koje povezivanjem dva žanra nisu dobivale dodatnu vrijednost, već su duboko u predjelima kiča zapravo bili zabava za masovan uspjeh na tržištu. No tržišni uspjeh ne opravdava pogrešnu estetsku rabotu. Tek je pojava Apocalyptice do neke mjere označila prirodnije srastanje klasike s četiri violončela u temama Metallice. Ali, za klape i heavy metal još niste čuli. S te strane ni od domaće Metaklape, koja u klapskoj maniri obrađuje pjesme grupe Iron Maiden na prvom albumu duhovitog naziva “The Choir Of Beasts” (Menart), nije trebalo očekivati bogzna kakve plodove nakon prvog singla “Fear of the Dark” i najave albuma, ali završni je rezultat na koncu ispao efektan pokušaj. Iako većina od deset izvedbi pjesama Iron Maidena zvuči previše slično i plošno – šteta da glasovima ne izvode i dionice instrumenata – njihova je prednost ponajviše na međunarodnom tržištu (već su potpisali ugovor s njemačkim diskografom), na kojem mogu zazvučati kao zanimljiv kuriozitet. Za razliku od domaćeg, gdje su dosadašnji “klapski zločini” odavno zatrovali tržište. Pored odličnog pjevanja najveća im je prednost što su izbjegli uključiti prateće instrumente pa “The Choir Of Beasts” barem zvuči kao simpatičan pokušaj tipičnih pjevača da se uhvate u koštac s netipičnim materijalom i zazvuče kao neka srednjovjekovna mistična družina.

Bar se u tom prirodnom zvuku spojenih vokala poredanih u neku vrstu a cappella-metala otkriva više prirodnog zvuka glasova nego kad vas netko “zašarafi” naivnim bachovski inspiriranim solom na orguljama ili električnoj gitari.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.