najprestižnije književno priznanje

Nobelovu nagradu za književnost dobila južnokorejska spisateljica Han Kang

Foto: Anthony Devlin/PRESS ASSOCIATION
Nobelovu nagradu za književnost dobila južnokorejska spisateljica Han Kang
10.10.2024.
u 13:12
Nobela je Han Kang zaslužila, stoji u obrazloženju Akademije, za svoju "intenzivnu poetsku prozu koja se suočava s povijesnim traumama i razotkriva krhkost ljudskog života"
Pogledaj originalni članak

Švedska akademija danas je u 13 sati objavila ime dobitnice Nobelove nagrade za književnost. Riječ je o južnokorejskoj spisateljici Han Kang.

Najprestižnije svjetsko priznanje koje pisac može dobiti Han Kang je zaslužila, stoji u obrazloženju Akademije, za svoju "intenzivnu poetsku prozu koja se suočava s povijesnim traumama i razotkriva krhkost ljudskog života", a postala je tako tek treća osoba iz Južne Koreje koja je ovjenčana Nobelom.

- Uspio sam se čuti s njom preko telefona. Upravo je bila završila večeru sa sinom i nije bila spremna za ovu informaciju, ali započeli smo razgovarati o pripremama za dodjelu u prosincu - obznanio je tajnik Švedske akademije Mats Malm.

Rođena 1970. godine u gradu Gwangju na jugozapadu Južne Koreje, mladost je provela u Seoulu gdje je studirala korejsku književnost na Sveučilištu Yonsei. Spisateljsku karijeru započela je 1993. godine kada joj je u korejskom književnom časopisu objavljeno nekoliko pjesama, a prvu zbirku kratkih priča "Love of Yeosu", objavila je dvije godine kasnije. Autorica je niza romana, novela, kratkih priča i eseja, no svjetsku popularnost dostigla je knjigom "Vegetarijanka" za koju je 2016. osvojila i Man Booker International Prize for Fiction. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.