roman maše kolanović

"Sloboština Barbie" dobila i englesko audio izdanje, naratorica je Tajči

Foto: Dražen Smaranduj/book&zvook
1/6
10.10.2024.
u 10:53

Book&zvook biblioteka bogatija je za još jednu audio knjigu na engleskom jeziku, poznati roman Maše Kolanović u engleskom prijevodu Ene Selimović naslovljen "Underground Barbie"

‘Knjige s audio kazeta odvele su me prema književnosti, a odnedavno sam i nanovo prepoznala magijsku snagu zvuka slušajući produkciju knjiga na našoj jedinoj domaćoj platformi’, kazala je Maša Kolanović, spisateljica i sveučilišna predavačica, autorica romana ‘Sloboština Barbie’ čije je englesko audio izdanje predstavljeno u Zagrebu, u galeriji Botaničar.

U engleskom prijevodu Ene Selimović kao ‘Underground Barbie’, audio izdanje obogaćeno glazbom Ivane Đule i Luke Vrbanića, treće je u nizu audio knjiga domaćih pisaca prevedenih na engleski jezik koje objavljuje book&zvook. Najnovija edicija prevedene domaće literature namijenjena je sve brojnijoj svjetskoj publici koja knjige sluša.

‘Prve sam ulomke snimila u svom studiju, gdje snimam vokal za svoje glazbene projekte, ali ubrzo smo moj tonski snimatelj David i ja shvatili da nam za knjigu, za ovu knjigu posebno, treba intimnija akustika, pa sam se preselila u ormar’, otkrila je Tatiana Matejaš Cameron. Tajči, pjevačka zvijezda i popularna ikona ranih devedesetih, naratorica je engleskog izdanja knjige Maše Kolanović, knjige koja opisuje odrastanje u novozagrebačkom naselju Sloboština, u vrijeme kada je Tajči na vrhuncima slave i kada će politički raspad Jugoslavije označiti početak serije krvavih ratova. ‘Bilo mi je emotivno zahtjevno snimiti ovu knjigu, smijala sam se i plakala, proživljavala sam intenzivno epizode koje Maša opisuje. Pasaži koji su me najsnažnije dodirivali, zahtijevali su pauze tišine, sjećam se da je David, moj snimatelj, u nekoliko navrata kucao i zabrinuto provjeravao jesam li dobro’, prisjetila se Tajči koja je roman snimala u SAD-u.

Foto: Dražen Smaranduj/book&zvook

‘Jako sam uzbuđena što je baš Tajči naratorica ove moje knjige, ista ona Tajči u koju smo kao klinci u stvarno vrijeme radnje ovog romana opčinjeno gledali, imitirali izgled i koreografiju njezine eurovizijske pjesme. Tada su me moji znali gotovo osuđivati zbog zanesenosti pop kulturom, barbikama i društvom iz zgrade koje mi je tada bilo važnije od škole; a kad su me cure iz book&zvooka nazvale i rekle ’Znaš tko čita tvoju knjigu?’, te večeri nisam mogla zaspati i onda sam odmah sutradan zvala mamu i rekla joj: hajde da te sad čujem!’, ispričala je Maša Kolanović, izazvala smijeh okupljenih i pljesak.

‘Underground Barbie’ Maše Kolanović, roman ‘Celebration’ Damira Karakaša, ‘Farewell, Cowboy’ Olje Savičević Ivančević i zbirka kratkih priča Lejle Kalamijić ‘Call me Esteban’ dostupni su u mobilnoj aplikaciji book&zvook. Iz uredništva do kraja godine najavljuju još audio izdanja domaćih pisaca u engleskom prijevodu, među njima djela Roberta Perišića, Ivane Šojat, Monike Herceg, Miljenka Jergovića i Predraga Matvejevića. Prva naša platforma za slušanje knjiga već gotovo pet godina ustrajno radi na stvaranju fonda audio knjiga, razvijajući prepoznatljiv produkcijski rukopis.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije