U Gajevoj ulici u Zagrebu ispred hotela Dubrovnik otvorena je izložba Poljska kroz kuhinju - jučer, danas, sutra fotografa Domagoja Severa, travel blogera i stručnjaka za društvene mreže čiji su radovi izlagani diljem svijeta, a fotografije nagrađivane na najprestižnijim natjecanjima.
Izložbu su zajednički organizirali Veleposlanstvo Poljske u Hrvatskoj i Domagoj Sever, koji je ove godine u Varšavi fotografirao raznovrsna poljska jela, a 11 odabranih mogu se razgledati ovih dana u samom centru Zagreba te naučiti više o poljskoj gastronomiji.
- Vjerujemo da je hrana poput glazbe. Ima univerzalni jezik, ujedinjuje ljude, inspirira ih i prikaz je vrijednosti i kulture zemlje iz koje dolazi.
Ovom izložbom željeli smo predstaviti mali dio bogate poljske gastronomije u samom centru grada Zagreba.
Ipak, najveći doživljaj gastronomije je okusiti ju nepcem, stoga pozivamo sve zainteresirane za poljsku kuhinju i kulturu da posjete Poljsku gdje će moći svim osjetilima uživati u našim poljskim delicijama – rekla je Marta Zabłocka, zamjenica Veleposlanika Poljske u Hrvatskoj.
Poljska kuhinja je bogata, raznolika i začinjena, a izvorno je spoj utjecaja različitih etničkih grupa i regija.
Izložba pokazuje taj spoj, a istovremeno vam otkriva kako se pripremaju jela čiji okusi i mirisi zadovoljavaju i najzahtjevnije gurmane.
Poljska kuhinja koja je izuzetno slična našoj kontinentalnoj jedan je od razloga zbog čega zadnjih godina često putujem u državu koja je bila dom Fryderycu Chopinu, Marie Curie-Skłodowskiej i Nikoli Koperniku.
- Osobno su mi najbolja tradicionalna jela čija je priprema jednostavna i ne iziskuje puno namirnica.
Istaknuo bih pyzy - okruglice od krumpira koje se poslužuju s prženim komadićima slanine prelivenim svinjskom mašću, sękacz - desert koji se priprema tako da se tijesto izlije na rotirajući ražanj i naravno pieroge koje obožavam i u slanim i u slatkim varijantama – istaknuo je Domagoj Sever.
Ispod fotografije svakog jela pronaći ćete kratak opis te QR kod kojega možete skenirati mobitelom.
Svaki od 11 jedinstvenih QR kodova vodi vas na web stranicu skitnice.hr gdje ćete pronaći željeni recept.
Saznajte što je i kako se priprema chlodnik, zimne nozki, golabki, kaszanka, tatarski od haringe, pyzy, babka ziemniaczana, cebularz, sekacz, pierogi i obwarzanek.
Izložba fotografija Poljska kroz kuhinju - jučer, danas, sutra besplatno se može razgledati svakoga dana na otvorenom prostoru ispred hotela Dubrovnik u Gajevoj ulici u Zagrebu do 4. srpnja 2023. godine.