Gavranove premijere

Premijere Gavranovih drama o ženama u New Yorku i Beogradu

Foto: arhiv vl
Premijere Gavranovih drama o ženama u New Yorku i Beogradu
16.02.2012.
u 15:13
U njujorškom West Endu u četvrtak se održava premijera drame "Sve o ženama" Mire Gavrana. Sljedeći tjedan beogradski Madlenianum izvodi Gavranovu "Tajnu Grete Garbo".
Pogledaj originalni članak

Pred prezaposlenim hrvatskim dramatičarom i prozaikom Mirom Gavranom dvije su međunarodne premijere. Prvo će u Galeriji MC na newyorškom West Endu 17. veljače premijerno biti izvedena Gavranova drama “Sve o ženama”. A onda će 25. veljače u beogradskom privatnom kazalištu Madlenianum biti održana premijera Gavranove drame “Tajna Grete Garbo” s poznatom srpskom filmskom i kazališnom glumicom Tanjom Bošković u glavnoj ulozi.

– Iz teatra Madlenianum potvrdili su mi da će, bez obzira na zimske neprilike koje su imali, premijera moje “Tajne Grete Garbo” biti 25. veljače – kazao nam je Miro Gavran. “Tajna Grete Garbo” svjetsku je praizvedbu imala u prosincu 2008. godine u Trnavi, u Slovačkoj. U Beogradu je režira Đurđa Tešić. U glumačkoj postavi je i Jovana Balašević, kći Đorđa Balaševića. Dramu koja se bavi životnim tajnama poznate švedske glumice za izvedbu na sceni Madlenianuma odabrala je publika, i to nakon lanjskog ljetnog javnog čitanja drama, kada je dijelove Gavranove drame interpretirala Tanja Bošković.

Dramu “Sve o ženama” u New Yorku će režirati Sanja Beštić, koja već sedam godina živi i radi u SAD-u. Ta je drama do sada imala trideset i jednu premijeru i izvođena je u Hrvatskoj, ali i u Italiji, Srbiji, Sloveniji, Argentini, Brazilu, Čileu, Indiji, Poljskoj, Letoniji... Aktualna newyorška izvedba, producent koje je Storefront Production, prvo je izvođenje ove drame u SAD-u. Radnja se odvija u Zagrebu, a u drami autor portretira petnaest ženskih karaktera svih generacija. U glavnim ulogama u New Yorku nastupaju Alison Novelli, Jessica Duclos, Jenifer Prezioso, Karen Eilbacher, Kate Siepert, Olivia Hayes, Sheri Graubert i Tara Haight. Najizvođeniji hrvatski kazališni pisac, čije je drame vidjelo dva milijuna ljudi, ne putuje na premijeru u SAD.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

CH
Charlemagne26
14:39 17.02.2012.

MirE? Jadna vam majka...

AR
ArsenT
16:50 16.02.2012.

Kaj bi gubio vrijeme na putovanja...

MA
malabionda
07:18 17.02.2012.

Četvrtak je bio 16 ti.Danas u petak je 17 ti.