dokazane nepravilnosti u hnk split

Puljak sazvao sjednicu, bez zapisničarke glasali o skoro 10 milijuna eura

Foto: Zvonimir barisin/PIXSELL
Puljak sazvao sjednicu, bez zapisničarke glasali o skoro 10 milijuna eura
17.09.2024.
u 15:23
Nakon inspekcijskog nadzora u kojem je utvrđen niz nepravilnosti i nezakonitosti u HNK Split, imaju 60 dana da usklade poslovanje sa zakonima, propisima i Kolektivnim ugovorom
Pogledaj originalni članak

Odlukom ministrice kulture i medija proizašlom iz zahtjeva Sindikata, Radničkog vijeća i dvoje članova Kazališnog vijeća, predstavnika zaposlenika i umjetnika obavljen je upravni nadzor nad radom HNK Split kojim je utvrđeno niz nepravilnosti i nezakonitosti.

Predmet nadzora bili su opći akti HNK Split te godišnji financijski i programski plan, a otkriveno je da gotovo ništa nije u skladu s propisima i zakonima. U roku od 60 dana od primitka zapisnika HNK Split mora s važećim zakonima, propisima i Kolektivnim ugovorom uskladiti čak 10 dokumenata: Statut, Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada, Pravilnik o radu, Pravilnik o zaštiti na radu, Pravilnik o zaštiti od požara, Poslovnik o radu Kazališnog vijeća, Pravilnik o audiciji, Pravilnik o radu i normama u Orkestru i Zboru te Pravilnik o stimulacijama. Splitski teatar mora donijeti i Pravilnik o načinu vođenja evidencija izdanih ulaznica.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek izjavila je da je nadzor pokazao kako u teatru postoje određene nepravilnosti i kršenja zakona. Podsjetila je kako su i ranije upozoravali na nepravilnosti u splitskoj nacionalnoj kazališnoj kući.

– Te smo probleme uočili tijekom priprema za Splitsko ljeto gdje na određeni način dijelimo nadležnost. Intendantu i gradskoj upravi dali smo punu podršku te smo ove godine udvostručili sredstva. Odgovornost je osnivača, Grada, koji imenuje intendanta i Kazališno vijeće da osigura da svi oni rade sukladno zakonu i da se zakon poštuje. Postoje određene nepravilnosti, što se dogodi u nadzoru, postoje određena kršenja zakona za koja treba vidjeti kako ćemo se svi prema njima odnositi – kazala je ministrica.

Zanimljivo je da je gradonačelnik Ivica Puljak u subotu sazvao žurnu sjednicu novog Kazališnog vijeća za čije je članove imenovao Marina Kuzmića, Marinu Kumanić Petreš, Nataliju Tafru Bazinu, Igora Vlajnića i Mira Nikolića. Nisu bili Dajana Stolić Bohnert i Marjan Nejašmić Banić, predstavnici zaposlenika i umjetnika teatra koji su mu uputili email ističući da je nelegalna. Nije ni žurna jer se takva mora sazvati u roku od 24 sata, a ova je sazvana ranije.

Doznajemo da je novo Kazališno vijeće za predsjednicu izabralo Nataliju Tafru Bazinu, a za zamjenika Igora Vlajnića. Na sjednici kojoj su nazočili gradonačelnik i intendant brzinski je usvojen Financijski i programski plan HNK Split za 2024. godinu. Upravo onaj koji je staro KV odbijalo usvojiti unatoč pritiscima poteštata i zbog čega su podnijeli neopozive ostavke. Vrlo je zanimljiva i činjenica da se sredinom rujna usvaja dokument za 2024.

Nove okolnosti za Večernjak komentirao je glumac Marjan Nejašmić Banić, član Kazališnog vijeća.

– Nalaz nadzora Ministarstva kulture te izjava ministrice Nine Obuljen Koržinek samo potvrđuju probleme i stanje u HNK Split na koje upozoravamo već nekoliko mjeseci. Apsolutno mi je odbojan i neprimjeren bahati stav ove gradske uprave koja na svaki način pokušava bagatelizirati sva upozorenja na nepravilnosti u poslovanju i programskim sadržajima u splitskoj nacionalnoj kući. Osvrnuo bih se i na skandaloznu sjednicu Kazališnog vijeća za koju smatram da je nelegalna te zato na njoj nisam bio prisutan. Vijećati iza zatvorenih vrata 40 minuta bez zapisničara, pa nakon toga u 15 minuta sve jednoglasno izglasati bez ikakve konstruktivne rasprave, među ostalim i godišnji Financijski i programski plan za 2024. od skoro 10 milijuna eura poreznih obveznika, bilo je moguće jedino u doba Staljina i sličnih režima te sada u splitskoj gradskoj upravi, ali ne i u suvremenoj europskoj praksi – poručuje Nejašmić Banić.

Predsjednica Natalija Tafra Bazina poslala je email u kojem stoji da je na sjednici KV-a u subotu primljen na znanje Zapisnik o obavljenom upravnom nadzoru nad radom HNK Split te je, prema uputama Ministarstva kulture i medija, naloženo intendantu da pravna služba što skorije (u navedenom roku od 60 dana) poduzme sve mjere potrebne za uklanjanje utvrđenih nedostataka.

– Usvojene su izmjene godišnjeg financijskog plana i programski plan HNK Split za 2024. Žao mi je, kao i ostalim članovima KV-a, što članovi koji zastupaju radnike i umjetnike nisu došli na sjednicu. U svakom slučaju, ovaj KV želi konstruktivnu suradnju s tim članovima u budućnosti te se nadamo da ćemo na sljedećoj sjednici biti u punom sastavu i zajednički donositi sve buduće odluke vezane za njihovu matičnu kuću – ističe.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.