Shakira: Fijacion Oral Vol. 1(Columbia/Menart)

Foto: import
Shakira: Fijacion Oral Vol. 1(Columbia/Menart)
23.06.2005.
u 13:51
Pogledaj originalni članak

Zadnje što očekuje Shakirin obožavatelj (prebrojite ih, stići ćete do nekoliko milijuna) jest introspektivna balada stavljena na početak albuma. "Fijacion Oral Vol 1" počinje upravo tako.

Nježna uvertira "En Tus Pupilas" kao da je htjela podastrijeti dokaz o novopronađenoj zrelosti Kolumbijke koja je dobar glas izgradila na mnogo temperamentijim ritmovima. Oni će se, naravno, tijekom albuma mjestimice razmahati uobičajenom dinamikom, no deset novih pjesama (i dva alternativna bonusa, sve redom otpjevano na španjolskom) otkrilo je proračunatiju pjevačicu koja je spremna hrabro se okušati u najrazličitijim područjima.

U tom je smislu "Fijacion Oral" album sazdan na stilskim kontrastima - od obveznih plesnih flamenco impulsa do nostalgičnih retro-izleta; od pop-komada u srednjem tempu do pomodnih elektro beatova U "Escondite Ingles" htjela je zazvučati novovalno, no rezultat je tragikomičan. Žanrovski miš-maš zbunjenog će slušatelja prisiliti da sam otkrije u kojoj se pjesmi krije prava Shakira, a oni preostali ove ?e jeseni dobiti novu priliku. Engleski album-nastavak, "Oral Fixation Vol. 2" već je spreman za porinuće. (D. L.)

Pogledajte na vecernji.hr