MUZEJ - SLUČAJ

Slučaj je u Državnom odvjetništvu već šest mjeseci

14.12.2002.
u 00:00
Sramota je da policija rješava sukobe u muzejskoj ustanovi
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Policija i pozivanje na informativne razgovore zaposlenika u Muzeju suvremene umjetnosti glavna su tema ovih dana u kulturnim krugovima, a kako se doznaje, stvar je "zakuhana" prijavom o prisluškivanju razgovora u toj gornjogradskoj ustanovi. Zbog istrage koja je u tijeku, teško je sklopiti mozaik ove priče koja doista nije uobičajena u ustanovama kulture. O tom je slučaju obaviješten Gradski ured za kulturu i Ministarstvo kulture, koji su glavni financijeri MSU.

Za komentar smo zamoli Andreu Zlatar iz Gradskog poglavarstva.

- Nažalost, imam informaciju o policiji u MSU - rekla je A. Zlatar, pojašnjavajući da je još prije ljeta ravateljica S. Pintarić obavijestila Gradski ured za kulturu da je podnijela prijavu Državnom odvjetništvu zbog sumnje o prisluškivanju u MSU. Potkrijepila je to i dokazom sudskoga vještaka. - Ja nemam nikakvu drugu informaciju, već samo tu da je slijedom te prijave policija zvala na razgovor Želimira Koščevića i druge djelatnike. Tko koga prisluškuje, ja ne mogu reći. Zaposlenici su podijeljeni i teško se miješati u njihove odnose. Nas koji smo u politici stalno optužuju kako se miješamo u kulturu, a kad je autonomna stvar, kao što je to slučaj i s MSU, sad se traži naša arbitraža. Kad nešto dođe do policije, svaki građanin je za njih isti. Osjećaj neugode izaziva svaki informativni razgovor, kao i spoznaja da policija motri jednu kulturnu ustanovu - rekla nam je A. Zlatar.

Ravnateljica S. Pintarić kratko kaže: "Čudi me ponašanje Ž. Koščevića i izvrtanje činjenica. Očekujem da kao svaki građanin čiste savjesti surađuje s policijom."

Kustos MSU Tihomir Milovac rekao je kako je sramota da policija rješava probleme umjesto npr. Osnivačkoga odbora Muzeja. "Ne radi se o sukobu dviju grupa unutar MSU, nego je ovdje zavladala paranoja. Bavimo se time tko će sjesti na koju fotelju i zauzeti bolju poziciju. Bojim se da nakon ovoga nikome neće biti u interesu da se bavi Muzejom suvremene umjetnosti. Od MSU pobjeći će svi koji misle da nešto vrijede. Svi smo izgubili. Mi se možemo boriti za radnička, za ljudska prav, ali ako se zove policija da ona rješava stvar - svi gubimo", kaže T. Milovac.

Dorotea Jendrić

Pogledajte na vecernji.hr