Slavko Kozina

Splitska vlast trebala bi shvatiti da nema lijeve i desne kulture

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Splitska vlast trebala bi shvatiti da nema lijeve i desne kulture
25.09.2024.
u 13:17
Festival je prije sedam godina krenuo od nule, a sada imaju dvadeset tisuća posjetitelja, kaže Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore koja organizira Festival
Pogledaj originalni članak

U velikoj dvorani SC Gripe danas se otvara 7. Mediteranski festival knjige koji će potrajati do 29. rujna. Prema riječima Slavka Kozine, predsjednika Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore koja organizira Festival, prije sedam godina započeli su vrlo entuzijastično, ali s vrlo jasnom vizijom koja se ostvarila.

– Kvaliteta je od prvog trenutka temeljena na tri dimenzije: prodajna – iznimno bitna nakladnicima, promocijska – najvažnija piscima, autorima te obrazovna – ulaganje u mlade koji će postati dio naše obitelji čitatelja. Naši su uzori bili sajmovi po svijetu kao što je onaj u Bologni, a sestrinski sajam po strukturi i po organizacijskoj shemi identičan Panonski je festival knjige u Osijeku – naglašava Kozina.

Objašnjava kako su mnogi pitali zašto se ne zove Split. Odgovor je jednostavan: Split je centar Dalmacije odnosno Mediterana, a obuhvaća i Hercegovinu i Crnu Goru. Sredozemlje ima jako sličan krug tema kojima se bave.

– Jako nam je bitno da knjige koje se predstavljaju na Mediteranskom festivalu budu prvi put predstavljene. Tako će ove godine biti s romanom "Slučaj vlastite pogibelji" nagrađivanog autora Kristiana Novaka po kojem je već napravljena kazališna predstava. Sve se ostalo gradi kako bismo dali odgovore na pitanja koja se tiču i sociologije, poput onih zašto se sve manje čita, tko uopće čita, jesu li mladi (ne)zainteresirani za knjige... Kad smo počeli prije sedam godina krenuli smo od nule, a sad imamo dvadeset tisuća posjetitelja – veli Kozina.

Iznimno bogat program ima i dva "pojačanja". Splitska gradska knjižnica Marka Marulića omogućit će svim posjetiteljima sajma besplatno učlanjenje, a održat će se i panel-rasprava "Zašto su (narodne) knjižnice važne", na kojoj će se razgovarati o ključnim pitanjima uloge i značenja knjižnica u modernom društvu, primjerice kako narodne knjižnice pridonose kulturnom životu, obrazovanju i zajednici te kako se nose s izazovima suvremenog vremena. Na panelu će uz ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek sudjelovati ravnateljice četiri dalmatinske knjižnice, iz Splita, Zadra, Šibenika i Dubrovnika.

Za organiziranje i održavanje Mediteranskog festivala knjige sredstva se dobivaju od Ministarstva kulture i medija, Grada, Hrvatske gospodarske komore, nakladnika, Splitsko-dalmatinske županije koja autobusima dovodi djecu, što je jako inkluzivno. Naime, Županija na Festival dovodi više od tisuću djece i mnogima od njih to je uistinu prvi susret s knjigom kao dijelom odrastanja, posebno zbog "borbe" s društvenim mrežama. Organizatori paze da MFK nije samo sajam književnosti nego da bude i sajam knjige. Tako predstavljaju i medicinsku literaturu te žanrovski strip, a kao gosti najavljeni su glumci, novinari, stranci. Poljski će pisac promovirati svoju knjigu o Hrvatskoj, a budući da se MFK povezao i s Francuskim institutom u Splitu na Gripama će se predstaviti francuska autorica Jacqueline Merville kao gošća rezidencijalnog programa Marko Marulić splitske udruge Kurs.

Prvi put Grad Split ne stoji iza Mediteranskog festivala knjige niti kao pokrovitelj. Dapače, naplatio im je 20.000 eura za najam dvorane u SC Gripe. Na upit kako to komentiraju organizatori, Kozina nam je kazao:

– Svaki smo put plaćali dio najma, doduše vrlo malo, ali je li Grad svjestan da je ovo uključiva priča? U Festival su uključene brojne udruge, izdavači, inozemni gosti, autori, pisci, međunarodni nakladnici, proeuropski usmjereni... Ostvarujemo dijalog. Imamo i nove splitske izdavače zahvaljujući ovom festivalu, jer Split nema izdavačku scenu, osim Verbuma, koji je privatna inicijativa. Mediteranski festival knjige jest onkraj politike. Zanimljivo je da su nas Puljak i gradska vlast prije dvije godine potpuno podržavali, a sad odjednom ne vide svrhu. Ministarstvo nam je dalo 200 posto više nego lani. Imamo različite autore. Nema lijeve i desne kulture, to ne postoji. Postoji samo dobra i loša kultura i politika to mora znati. Bilo bi dobro da shvate da bi dobar proizvod, a ovo očito jest, trebalo i podržati.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.