Noć kazališt

Sveti Duje i car Dioklecijan čude se suvremenom Splitu

Foto: arhiva VL
Sveti Duje i car Dioklecijan čude se suvremenom Splitu
19.11.2011.
u 14:48
Glumica Branka Cvitković, članica žirija Nagrade Marin Držić, ističe kako glumci vole igrati hrvatske tekstove i zato je na ravateljina kazališta da nove komade što prije postave na scenu
Pogledaj originalni članak

Ne mogu se Sveti Duje i car Dioklecijan načuditi modernom Splitu. Dio je to drame Jasena Boke “O kupusu i bogovima” koja je osvojila drugu nagradu Marin Držić za 2010. godini. Čitanjem ulomaka iz nagrađenih drama: Zlatka Svibena, Jasena Boke, Irene Škorić, Hrvoje Hitreca, Marijane Nole i Karmele Špoljarić, u zagrebačkom HNK počela je ovogodišnja Noć kazališta.

U pol’ bijela dana u Noći kazališta, kako ističu orgaznitzatori, koji imaju premijeru opere Hamlet, željeli su naglasiti važnost novih hrvatskih dramskih tesktova. Glumica Branka Cvitković, članica žirija Nagrade Marin Držić, ističe kako glumci vole igrati hrvatske tekstove i zato je na ravateljina kazališta da nove komade što prije postave na scenu. Dan su obilježele uglavnom dječje predstave, počevši od onih koje su igrane u Dječjem kazalištu Dubrava, gdje je Noć i osmišljena, a cijela Hrvatska teatar slavi u čak 27 gradova. U bogat program uključeno je 70 institucija, a publika može vidjeti 119 predstava i uključiti se u 40 popratnih programa. Noć kazališta se ove godine održava u još šest zemalja: Austriji, BiH, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori, te je svuda prepoznata kao izvorni hrvatski kulturni, ali i izvozni brend.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

M3
Miške 3
16:50 19.11.2011.

Car Dioklecian se pokajao za progon kršćana. Ide na listu Jadranke Kosor i fam.Kerum.