Koncert u Lisinskom

U Lisinskom svira Filharmonija Witolda Lutosławskog iz Wrocława

Foto: arhiva VL
U Lisinskom svira Filharmonija Witolda Lutosławskog iz Wrocława
06.04.2011.
u 11:40
Večer će započeti glazbom hrvatskog skladatelja Igora Kuljerića, čiju petu obljetnicu smrti obilježavamo upravo u travnju ove godine. Program će otvoriti njegova Koralna predigra
Pogledaj originalni članak

U petak, 8. travnja (u 19.30 sati) Zagrebačka filharmonija u svom ciklusu Bijela oktava ugošćuje jedan od najboljih orkestara Poljske - Filharmoniju Witolda Lutosławskog iz Wrocława. Ova cijenjena filharmonija osnovana je 1954. u gradu bogate glazbene tradicije, a od 1994. nosi ime kultnog poljskog skladatelja Witolda Lutosławskog. Orkestar je razvio dinamičnu koncertnu aktivnost od čak stotinjak programa po sezoni i zabilježio brojna gostovanja od New Yorka, preko Beča, do Amsterdama i Salzburga.

U Bijeloj oktavi izvest će atraktivni program "Kuljerić & Lutosławski", a dirigentsku palicu preuzet će naš cijenjeni maestro Tonči Bilić. Večer će započeti glazbom velikog hrvatskog skladatelja Igora Kuljerića, čiju petu obljetnicu smrti obilježavamo upravo u travnju ove godine. Program će otvoriti njegova Koralna predigra, a solističku dionicu u Koncertu za marimbu / Koncertu za Ivanu svira njegova kći, sjajna marimbistica Ivana Bilić.

Skladbu Tri poeme Henrija Michauxa Witolda Lutosławskog (koja je i praizvedena u Zagrebu, na Muzičkom biennalu 1963.) uz Wrocławske filharmoničare izvest će članovi Zbora Hrvatske radiotelevizije. A maestro Bilić povest će potom goste iz Poljske u izvedbi Koncerta za orkestar, još jednog antologijskog ostvarenja Lutosławskog.

Koncert "Kuljerić & Lutosławski" održava se u sklopu Muzičkog biennala Zagreb koji ove godine obilježava 50. obljetnicu, a ostvaren je u koprodukciji MBZ-a i Zagrebačke filharmonije u suradnji s Glazbenom proizvodnjom HRT-a.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.