Iva Hraste-Sočo

U žiriju Internacional Opera Awardsa sjedila je i intendantica zagrebačkog HNK

Foto: Hrvatsko narodno kazalište
Foto: Hrvatsko narodno kazalište
03.10.2024.
u 12:05
Međunarodne godišnje nagrade Internacional Opera Awards dodijeljene su 2. listopada u Münchenu, a u žiriju, na čelu kojega stoji urednik Opera Magazina John Allison, bila je dr. sc. Iva Hraste Sočo
Pogledaj originalni članak

U srijedu, 2. listopada 2024. godine, u Bavarskoj državnoj operi (Prinzregententheater) u Münchenu dodijeljene su međunarodne godišnje nagrade International Opera Awards u suradnji sa časopisom Opera Magazine. Nagrade potiču izvrsnost operne umjetnosti diljem svijeta, a ciljevi su podići status opere kao umjetničke forme, prepoznati i nagraditi uspjeh u operi te prikupiti stipendijska sredstva za ambiciozne i nadolazeće talente iz cijeloga svijeta.

- Izuzetna mi je čast biti izabrana za članicu žirija ovako ugledne nagrade koja slavi najbolje operne umjetnike i organizacije diljem svijeta. Veselim se prilici da s kolegama iz cijelog svijeta prepoznajem i nagrađujem iznimne talente i umjetnike koji oblikuju budućnost operne umjetnosti, kao što su, ove godine nagrađeni, između ostalih, pjevači Lisette Oropesa i Benjamin Bernheim ili dirigentica Simone Young. Posebno sam sretna što je kroz ovu moju aktivnost hrvatsko kazalište zastupljeno na visokom međunarodnom nivou - ističe Iva Hraste-Sočo.

Žiriranje su provodila 63 europska i svjetska profesionalca iz struke na čelu s urednikom časopisa Opera Magazine, Johnom Allisonom. Članstvom intendantice u ovom žiriju nastavlja se i učvršćivanje međunarodnih veza zagrebačkog HNK-a s ciljem što boljeg pozicioniranja hrvatskog središnjeg nacionalnog kazališta na europskoj i svjetskoj kulturnoj mapi. Dr. sc. Hraste-Sočo je, osim spomenute funkcije, i članica upravnog odbora Opera Europe, najveće europske organizacije opernih kuća, te žirija FEDORA Prizes Biennale 2025 kojeg organizira europsko udruženje filantropa opere i baleta FEDORA.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.