Glumica i kiparica

Umrla je Gina Lollobrigida, prava ikona Hollywooda

Foto: CHRIS HELGREN/REUTERS
Umrla je Gina Lollobrigida, prava ikona Hollywooda
17.01.2023.
u 10:54
Slavna talijanska diva preminula je u 96. godini
Pogledaj originalni članak

Talijanska glumica Gina Lollobrigida umrla je u 96. godini, izvijestila je novinska agencija ANSA. Lollobrigida se proslavila pedesetih godina prošlog stoljeća kao mediteranski seks-simbol, a nakon što se povukla iz svijeta filma, postala je fotografkinja i kiparica.

 

Rođena 4. srpnja 1927. u skromnoj obitelji u malome selu Subiaco u planinskoj regiji Abruzzo u središnjoj Italiji, Lollobrigida je glumila s najvećim svjetskim zvijezdama, od Franka Sinatre, Seana Conneryja, Marcella Mastroiannija do Humphreya Bogarta.

Od pedesetih godina prošlog stoljeća Lollobrigida je glumila u mnogim europskim i američkim filmovima poput “Rimljanke”, “Pasjeg života”, “Trapeza”, “Zvonara crkve Notre Dame” i “Nadmudri đavola”. U ovom potonjem Lollobrigida je glumila s Humphreyem Bogartom. “Prema njoj Marilyn Monroe izgleda kao Shirley Temple”, rekao je tada slavni Bogie.

Nakon uspješne karijere u Hollywoodu vratila se u Italiju i tek se povremeno pojavljivala na filmu i televiziji. La Lollo se potom vratila svojim prvim umjetničkim ljubavima, fotografiji i kiparstvu, kojima se potpuno posvetila početkom osamdesetih. Gina je prije pet godina dobila i svoju zvijezdu na hollywoodskoj Stazi slavnih.

– Nisam očekivala da ću se nakon toliko godina ponovo vratiti i biti obasuta tolikom ljubavlju. U Americi su me i inače razmazili. Čak i kada sam snimala prvi film, tretirali su me kao kraljicu. Nikada to neću zaboraviti. Rođena sam u vrijeme kada je film bio stvarno, stvarno moćan. Mnogo više nego danas. Zvijezde iz onoga doba, uključujući i mene, stekle su trajnu slavu, što me i danas ostavlja u čudu – kazala je tada jedna od najvećih europskih diva. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.