u 74. godini

Umro Stipišić Delmata, čuvar dalmatinske glazbene baštine

Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
Umro Stipišić Delmata, čuvar dalmatinske glazbene baštine
09.10.2011.
u 22:23
Vječno će biti zapamćen po svom remek-djelu, skladbi "Dalmatino povišću pritrujena".
Pogledaj originalni članak

Vjerojatno najpoznatiji čuvar dalmatinske glazbene baštine, muzikolog, aranžer, skladatelj i dirigent Ljubo Stipišić Delmata umro je u 74. godini u Splitu, javlja DalmacijaNews. Stipišić je rođen 28. rujna 1938. u Vrbanju na otoku Hvaru, a glazbom se bavio od 1958. Bio je voditelj i osnivač brojnih klapa.

Kao zaljubljenik i promicatelj klapskog glazbenog izraza pokrenuo je ili sudjelovao u pokretanju brojnih klapskih manifestacija. Pokrenuo je i časopis Bašćinski glasi te glazbenu edicije Leut. Osim voditeljskog rada, s klapama je skladao brojne skladbe, ponajviše baš za klape te zborove, često utemeljene na starogradskoj folklornoj baštini koralnog podrijetla.

Ogledao se i u većim vokalnim oblicima, skladajući kantate "Zaplakalo dite na žudinski kanat", "Dignite barjak za neznane i male", "Hrvatska suita", oratorije "Matija Ivanić", "Kalvarija", "Misa Croatie redivivae", "I rič se čovikom učini"... No, ipak će vječno biti zapamćen po svom remek-djelu, skladbi "Dalmatino povišću pritrujena", kojom je pobijedio na festivalu u Omišu 1973., a koja je otad postala neslužbenom dalmatinskom himnom.

Neprocjenjiv je Stipišićev doprinos čuvanju dalmatinske glazbene tradicije. Zabilježio je više od 200 dalmatinskih pučkih napjeva, sačuvavši ih time od zaborava i pridonijevši njihovoj reafirmaciji. Mnoge od njih objavljene su i u zbirkama narodnih pjesama.

Otac je poznatog hrvatskog glazbenika Zlatana Stipišića Gibonnija.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 28

DE
denderi
14:05 10.10.2011.

toliko dobrote ,plemenitosti i topline ne vidjeh ni u koga doli u barbe delmata

TO
Toni50
22:58 09.10.2011.

Vjerojatno najpoznatiji \"čuvar\" odf lopova od onih koji kradu koji kopiraju ili šta rade zašto čuvar ? dalmatinske glazbene baštine ; tko čuva zagorsku ili slavonsku baštinu ???

Avatar WindFucker
WindFucker
22:51 09.10.2011.

R.I.P. Ljubo...