SAJAM U FRANKFURTU

Žmegača bi svake godine trebali slati u Frankfurt

Foto: Jurica Galoić
Žmegača bi svake godine trebali slati u Frankfurt
01.10.2009.
u 17:39
Frankfurt ove godine za zemlju gosta ima Kinu, no na svečanosti otvaranja uz njemačke političare, pa i kancelarku Angelu Merkel, koja je izborila drugi mandat, neće se pojaviti ni jedan važniji kineski političar.
Pogledaj originalni članak

Viktor Žmegač ubraja se u autore koji bi trebali biti pozivani svake godine u Frankfurt, kaže nam prevoditeljica i promicateljica hrvatske književnosti u Njemačkoj Alida Bremer.

Europska mreža
Kuratorica hrvatskog nastupa u Leipzigu 2008. godine ovogodišnji će hrvatski nastup na najvećem svjetskom sajmu knjiga u Frankfurtu povezati s europskom mrežom za promicanje književnosti Traduki te nastaviti hrvatsko-njemačke projekte.

Osim germanista Žmegača, Hrvatska zajednica nakladnika i knjižara u Frankfurt šalje i Sanju Lovrenčić te Tomicu Bajsića.

- Sanja Lovrenčić objavila je u Njemačkoj "Hrvatske bajke" uz pomoć Tradukija. U studenom je na njemačkom objavila i roman "Martinove strune" u biblioteci Suvremena hrvatska književnost, koju sam osnovala uz KulturKontaktAustria. Ona je odlična autorica koja izvrsno govori njemački te će prezentacijom "Hrvatskih bajki" prvog dana sajma otvoriti susret s Tradukijem. Tomica Bajsić bio je na susretu hrvatskih pjesnika u lipnju u Edenkobenu i Mainzu, koji sam organizirala s izdavačem Wunderhornom i Zakladom za kulturu Rheinland-Pfalza. Ostavio je izvrstan dojam. Na proljeće bi iz tog susreta trebala proizaći i knjiga hrvatske poezije na njemačkom. Bilo bi idealno kad bi Zajednica nakladnika u Leipzig 2010. pozvala sve pjesnike koji su bili u tom projektu - kaže Alida Bremer.

Frankfurt ove godine za zemlju gosta ima Kinu, no na svečanosti otvaranja uz njemačke političare, pa i kancelarku Angelu Merkel, koja je izborila drugi mandat, neće se pojaviti ni jedan važniji kineski političar. No, sajam će u pet dana ugostiti velikane literature kao što su Margaret Atwood, nobelovac Günter Grass, Claudio Magris, Pavel Kohout, Günter Wallraff, Herta Müller... Pola stoljeća postojanja proslavit će i lik Asterixa, a deset godina otkada je Madžarska bila zemlja gost u Frankfurtu, za što je i te kako bio zaslužan György Dalos (suautor hrvatskog predstavljanja u Leipzigu) također neće biti prešućeno.

Beč ih ne zanima
No, za razliku od Frankfurta, na kojem je Hrvatska tradicionalno prisutna, ni ove godine kao država nećemo sudjelovati na književnom sajmu u Beču.

- Iz Beča su napravili sve kako bi Hrvatska bila zastupljena, ali nitko se od hrvatskih institucija nije odazvao - kaže Alida Bremer.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.