Ne morate biti u pubertetu da vas "zapadne" borba s problematičnom kožom.
Prvi je korak u razvoju akni začepljenje otvora kanala lojne žlijezde na površini kože, gdje se loj izbacuje kako koža ne bi bila suha.
Upala je jedan od uzroka začepljenja otvora kanala lojne žlijezde, što je prvi korak u razvoju akni.
Genetski faktori uz upalu potiču sljepljivanje stanica u otvoru kanala, što stvara čep umjesto da se stanice izbace.
Lojna žlijezda dalje stvara loj koji nema kamo izaći, a zatim nakupljeni loj i čep stvaraju komedon ili miteser, što je osnova za daljnji razvoj akni.
I dok mi biramo namirnice prema njihovoj nutritivnoj vrijednosti i blagodatima koje mogu imati na naš organizam, neke nam uz to mogu i naškoditi.
Portal Funcip objavio je listi 10 namirnica za koje nikada ne bismo pomislili da mogu uzrokovati akne na našoj koži.
1. Škampi
2. Kamenice
3. Špinat
4. Slanina
5. Parizer
6. Kokice
7. Sir
8. Gazirana pića
9. Peciva
10. Palačinke
>>'Vampirski tretman', pijavice i masaža pitonima u službi ljepote