Glavni kuhari u restoranima čuvaju mnoge tajne koje obični smrtnici ne znaju. Food Network nedavno je proveo anonimnu anketu među američkim chefovima koji su otkrili 25 takvih tajni, a mi vam donosimo deset najzanimljivijih:
1. Iritiraju ih izbirljivci
Više od 60 posto ispitanika reklo je da ih iritiraju ljudi koji žele da im se neki sastojak u jelu zamijeni drugim.
2. Kruh
Troje chefova priznalo je da nepojedeni kruh, koji su možda gosti ipak dirali, s jednog stola završi na drugom.
3. Pravilo pet sekundi
Postoji nepisano pravilo da se hrana koja vam padne na pod može jesti ako je podignete u roku od pet sekundi. Čak 25 posto ispitanika priznalo je da se drži tog pravila.
4. Znaju što ne naručiti
Većina glavnih kuhara u drugim restoranima izbjegava naručiti tjesteninu i jela s piletinom jer su najprecjenjenija i najmanje zanimljiva na meniju.
5. "Kućni ljubimci"
Žohari nisu rijetkost u kuhinjama. Čak 75 posto ispitanih priznalo je da su osobno vidjeli štetočine.
6. Vegetarijanci, oprez
Oko 15 posto ispitanih chefova priznalo je da njihova vegetarijanska jela imaju meso u sebi.
7. Osveta
Događa se da se chefovi neugodnim mušterijama osvećuju na njihovoj hrani, ali samo 13 posto ih je priznalo da su to vidjeli.
8. Napojnice
Chefovi kažu da bi napojnica trebala biti 20 posto ukupnog iznosa te da oni toliko daju kada jedu u drugim restoranima. Međutim, čak 90 posto ih vjeruje da je u redu dati manje zbog loše usluge.
9. Male plaće
Ispitani chefovi rade od 60 do 80 sati na tjedan i gotovo svi rade na blagdane, a 65 posto ih zarađuje manje od 75.000 dolara na godinu.
10. Ne naručujte ribu nedjeljom
Više chefova reklo je da nedjeljom ne dobivaju svježe namirnice pa riba možda nije najpametniji izbor.
>> Kuhari protiv uredbe koja ih tjera da izračunaju alergene u hrani