MEGASAVJETI

6 stvari koje ne biste trebali zagrijavati u mikrovalnoj

Foto: A3795 Felix Hoerhager/DPA/PIXSELL
6 stvari koje ne biste trebali zagrijavati u mikrovalnoj
24.02.2016.
u 08:15
Tjesteninu bez umaka možete ugrijati u loncu kipuće vode za 30 do 45 sekundi
Pogledaj originalni članak

Došli ste doma "crknuti" od posla ili jednostavno nemate vremena za kuhanje pa posežete za podgrijavanjem jela u mikrovalnoj pećnici. Ipak, postoje neka jela koja bolje izgledaju i imaju bolji okus ako ih podgrijete u pećnici ili na štednjaku.

Poznata kulinarska stranica Food Network napravila je popis šest stvari koje ne biste trebali podgrijavati u mikrovalnoj. Dajte si vremena i podgrijte ih na bolji način, a evo nekoliko savjeta kako to učiniti: 

1. Složenci  

Ovu hranu bolje je grijati tako da je poprskate vodom, a para će spriječiti sušenje tijekom podgrijavanja. Složenac čvrsto prekrijte folijom i pecite na oko 160 stupnjeva dok se ne zagrije dovoljno. Provjerite temperaturu u sredini složenca, na tom mjestu potrebno je najviše da se zagrije.  

2. Pržena piletina  

Stavite piletinu na tavu i prekrijte folijom. Desetak minuta držite je na oko 190 stupnjeva pa uklonite foliju. Nastavite peći dok piletina nije dovoljno ugrijana.  

3. Pizza  

Ako podgrijavate više komada, pecite ih u pećnici na 190 stupnjeva dok se sir ne otopi, a kora ne postane hrskava. Ako imate samo komad-dva, postavite ih na suhu tavu i pokrijte folijom. Zagrijte na srednjoj temperaturi dok se sir ne otopi i kora na postane hrskava.  

4. Tjestenina  

Tjesteninu bez umaka možete ugrijati u loncu kipuće vode za 30 do 45 sekundi. Tjesteninu u umaku na bazi ulja ili vrhnja može biti malo problematično ugrijati jer se u slučaju pregrijavanja ulje ili vrhnje mogu odvojiti, a hrana postati preuljasta. Grijte hranu u loncu na srednje niskoj temperaturi i dodajte malu količinu ulja ili vrhnja te često miješajte. Tjesteninu u umaku od rajčice možete jednostavno zagrijati na srednjoj temperaturi, a ako je pregusta, razrijedite je s malo vode i po potrebi dodajte začine.  

5. Odresci  

Ostatke prvo tanko narežite kako bi se ravnomjernije zagrijali. Ubacite u tavu s malo ulja na srednjoj temperaturi dok odresci ne potamne na rubovima i dovoljno se zagriju.  

6. Pomfrit  

Pržene krumpiriće teško je podgrijati, a da ne izgube okus, teksturu i finoću. Za najbolje rezultate zagrijte malo ulja na tavi s neprianjajućom površinom dok ne počne svjetlucati. Pomfrit stavite na vruće ulje i pržite dok ne postane smeđ i hrskav.

>> Kako napraviti savršenu juhicu i u čemu leži tajna dobrog variva?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

DU
Deleted user
10:16 24.02.2016.

mikrovalka je zakon

EH
enigmus-hr
10:03 24.02.2016.

Glupost. Bolje ti je recimo mlijeko grijati u mikrovalnoj nego na vatri

DU
Deleted user
08:59 24.02.2016.

Ja mikrovanu koristim stalno. Nema što ne grijem u njoj, a neke stvari znam i skuhati.