Prehrana prije trudnoće

Ako planirate trudnoću ne jedite junk food! Možete roditi nedonošće

Foto: Thinkstock
Ako planirate trudnoću ne jedite junk food! Možete roditi nedonošće
26.05.2014.
u 15:55
Poznato je od ranije kako odabir prehrane tijekom trudnoće utječe na zdravlje djeteta, ali ovim je istraživanjem po prvi put dovedena u vezu i prehrana prije trudnoće.
Pogledaj originalni članak

Znamo koliko je loše hraniti se "junk" jelima, a sada su stručnjaci otkrili nove zastrašujuće podatke.

Žene koje planiraju trudnoću, čak i prije začeća trebale bi se odreći takve hrane jer ona može biti povezana s prijevremenim porodom, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Adelaide koji su ovo istraživanje objavili u The Journal of Nutrition.

"Junk" hrana obiluje masnoćama, šećerima i povezana je s čak 50% većim rizikom od prijevremenog poroda (prije 37. tjedna trudnoće), zaključak je istraživanja koje je po prvi put otkrilo ovu poveznicu. Liječnici upozoravaju žene da trebaju prije začeća promijeniti prehrambene navike kako ne bi riskirale prijevremeni porod, piše The Telegraph. Prije trudnoće žene trebaju "nahraniti" organizam i piti folnu kiselinu da smanje rizik od oštećenja neuralne cijevi bebe.

Poznato je od ranije kako odabir prehrane tijekom trudnoće utječe na zdravlje djeteta, ali ovim je istraživanjem po prvi put dovedena u vezu i prehrana prije trudnoće.

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

- Prijevremeni porod vodeći je uzrok bolesti i smrti dojenčadi, a događa se kod otprilike svakih deset trudnoća na globalnoj razini, rekla je voditeljica istraživanja Dr. Jessica Grieger. "Ako do poroda dođe prije 30. tjedna, toj prijevremeno rođenoj djeci prijeti cerebralna paraliza, poteškoće dišnog sustava, gluhoća, sljepoća... Djeci rođenoj od 32. do 38. tjedna trudnoće prijete poteškoće s disanjem, niska razina šećera u krvi, boravak na intenzivnoj njezi...Imaju i veću mogućnost za razvijanje astme tijekom odrastanja u odnosu na djecu na koja nisu rođena ranije. "

>>Jednostavni test krvi detektira Downov sindrom, a nema opasnosti za bebu

>>Životni stil trudnice utječe na nerođenu bebu više nego geni

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.