U samoniklom se bilju skriva čak 70 posto više vitamina i minerala nego u klasičnim namirnicama, lako su probavljiva hrana, ali i “energetska bomba”.
Da je priroda izvorište svega najboljeg, Anton Rudan, poznatiji kao šumski kuhar, pokušao je uvjeriti mnoge, a sada će svoju ljubav prema samoniklom bilju proširiti i na gradske ljude, i to u novootvorenom restoranu u Zagrebu.
Pustolov, kuhar, fotograf, snimatelj... nakon petogodišnjeg off-road restorana, u kojem je kuhao, pržio i miksao diljem zemlje i gostovao u svim velikim gradovima, sada će se sa svojim vještim timom smiriti u središtu Zagreba. Novootvoreni restoran nazvao je, naravno, “Šumski kuhar”. Za Antonom je dugogodišnje iskustvo i ljubav prema samoniklom bilju te njegova primjena u gastronomiji.
Rudan je sa svojim timom osmislio i isprobao stotine recepata, a najbolje od njih će od sada nuditi Zagrepčanima. Ti su recepti već prošli stroge probe vrsnih kuhara, ali i prijatelja. Jedan od Rudanovih istomišljenika, čovjek s dugogodišnjim iskustvom u pripremi zdrave hrane, jest i Darko Jurić, savjetnik za zdrav život i sirovu hranu, koji o ponuđenom ima samo riječi hvala.
Foto: Iz privatnog albuma
Ponuda restorana sastoji se od četiri cjeline, a prva je posvećena sirovoj hrani. Brza linija i dnevna ponuda bazirat će se na sezonskim namirnicama, a gurmane čeka nešto posebno – à la panj, što znači priprema jela s posebnog menija. Jelima se dodaju neobična piva i svježe cijeđeni sokovi, primjerice od koprive, gljiva ili breze, a tu su i kupinovo vino, ali i konopljino mlijeko.
Neće nedostajati ni slastica, a u ponudi su i kave. Kako bi se na stolovima ljubitelja zdrave hrane našla tek ubrana hrana, Anton je angažirao nezaposlene žene s područja posebne državne skrbi koje su završile tečaj i postale prve certificirane beračice samoniklog bilja u Hrvatskoj. Bilje se bere daleko od tvornica i prometnica, u dijelovima zemlje gdje živi malo ljudi.
– Naći će se kod nas i velik broj jela i pića od konoplje koja se uzgajala od davnina na ovim prostorima, a sad se vraća na velika vrata. Želja nam je ta drevna jela, koja su pripremale naše bake i prabake, približiti modernom čovjeku. Uz konoplju, velika je zastupljenost koprive, kraljice samoniklog bilja, i to u čajevima, sokovima, pitama, juhama – poručuje šumski kuhar.
A bolje da je sutio...sad ce i ovo zabraniti...ko smilje i bosilje, gljive, kestene i sve drugo...