Preporuke bariste

Aparat za kavu omiljeni je dom bakterijama i plijesni: Evo kako ga možete dobro očistiti

Foto: Tyre Extinguishers
Aparat za kavu omiljeni je dom bakterijama i plijesni: Evo kako ga možete dobro očistiti
13.06.2021.
u 07:00
Svakih 10-ak dana temeljito očistite aparat s proizvodom poput praška za čišćenje koji uklanja masnoću i ostatke od kave, savjetuje barista, a posudu u kojoj se kava kuha operite nakon svake upotrebe
Pogledaj originalni članak

Većina ljudi ne može ni zamisliti buđenje bez šalice kave, no manje je poznato kako brzo aparati i razna kuhala za kavu mogu postati leglo bakterija i plijesni.

To je potvrdilo i nedavno istraživanje američke udruge National Sanitation Foundation koje kaže da upravo oni spadaju među najprljavije predmete u kućanstvu - jer zbog topline i vlage pružaju idealne uvjete za razvoj raznih bakterija i gljivica, odnosno plijesni.

Barista iz tvrtke Califia Farms Morgan Eckroth kaže da je posudu u kojoj se kava kuha - a koja se kod većina aparata za espresso kao i za instant kavu može odvojiti - najbolje prati ručno. 

Prijavite se na vrijednu nagradnu igru i osvježite svoj dom uz Mirjanu Mikulec i Retro Design

Osvježite svoj dom uz Mirjanu Mikulec i Retro Design
Osvježite svoj dom uz Mirjanu Mikulec i Retro Design

- Većina tih posuda ima duplu stijenku koja se u perilici može oštetiti, pa uvijek savjetujem njihovo ručno pranje - kaže Eckroth koji napominje da ih je najbolje prati vrućom vodom i blagim deterdžentom za suđe.

- Svaki put kad upotrijebite aparat za kavu, ručno operite 'lonac', i dobro ga isperite da ne ostane okus sapunice - rekao je za Huff Post.

Lonac na aparatima, kaže, najčešće je napravljen od tvrde plastike koja s vremenom počinje zadržavati okuse, pa ga nježno istrljajte i sa spužvom.

Foto: Shuttershock

Svakih 10 dana temeljito očistite aparat

To znači da koristite proizvode poput praška za čišćenje kafe aparata koji pomažu ukloniti masnoću i ostatke kave, i to tako da prašak stavite u lonac kao da je mljevena kava, pa pustite da sam odradi ciklus pranja.

- Na taj način sva ta tekućina s praškom prolazi kroz sve dijelove - objasnio je barista.

Svakih mjesec do dva aparat očistite od kamenca

Kamenac može blokirati protok vode i smanjiti temperaturu pri pripremanju kave, pa ga očistite tako da kroz aparat tri puta pustite tekuću vodu i kupovno sredstvo za čišćenje ili bijeli ocat - savjetuje Eckroth.

U samo nekoliko sekundi u dućanu možete provjeriti svježinu mesa prije kupovine!

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.