gastro savjeti

Bacate koru od luka? Nemojte, stavite je u zamrzivač

Foto: screenshot/facebook
Luk
Foto: Shutterstock
luk
Foto: screenshot/facebook
luk
Foto: Shutterstock
luk
21.06.2016.
u 08:07
Ako ste ljubitelj prženih krumpirića, a tražite zdraviju varijantu, na prutiće izrežite tikvice. Začinite ih začinskim biljem i popržite na kokosovu ulju
Pogledaj originalni članak

Mnogima povrće nije prvi izbor namirnica iako bi trebao biti u barem jednom obroku na dan. 

Sve češće biramo nezdrave namirnice koje "ne traže" puno pripreme. Loša navika. 

Nutricionisti poručuju da barem dva puta tjedno trebamo jesti lisnato zeleno povrće. 

Ako ste ljubitelj prženih krumpirića, a tražite zdraviju varijantu, na prutiće izrežite tikvice. Začinite ih začinskim biljem i popržite na kokosovu ulju.

Zdravija su opcija od prženih krumpirića, a ovako začinjeni i znatno ukusnija. Poslužite uz kockice slanog sira ili mozzarelle koje možete preliti maslinovim uljem i sušenim bosiljkom.

Umjesto nezdravog kečapa, napravite sami i umak od povrća. Mrkvu i slanutak, primjerice, skuhajte i ubacite u blender. Možete dodati i svježeg špinata ili soka od rajčice te ako je potrebno povrtnog temeljca. 

Kada pripremate i čistite povrće, mnoge dijelove bacate u smeće. Ali nemojte to raditi.

Kada čistite cvjetaču, brokulu, špinat, kupus i sl., skinite listove i stabljiku, operite ih, pustite da se osuši i ubacite u vrećicu i stavite u zamrzivač. U istu vrećicu možete ubaciti i dijelove gljiva, kore od luka i sl. Kada se vrećica napuni, ove povrtne ostatke skuhajte i napravite temeljac. Šteta ih je bacati kad se zaista mogu odlično iskoristiti. 

>>Evo što bi žene u svojim dvadesetima i tridesetima trebale jesti

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
14:33 21.06.2016.

Linda, to je dobro za kompost... a temeljac se jede, kužiš

AH
antun.homjak
11:21 21.06.2016.

Sada mi je jasno kako se na veliko skuha temeljac za pakiranje i prodaju..Još dobro da nas uče da sortiramo smeće.