Počinje vrijeme pripreme božićnih keksića i kolača, a blagdanska trpeza teško da će biti potpuna bez barem dvije-tri kockice čokoladnih zalogaja. Ako se još doda malo arome kokosa, vanilije i višnje, užitak za nepce je zajamčen.
Zna to dobro i Lorenka koja je stanici Gastro.hr otkrila kako napraviti dva ukusna kolača koji su svake godine nezaobilazna blagdanska poslastica njezine obitelji. Stoga, trkom po sastojke i ugrijte pećnicu za Kokosiće i Crnu šumu.
Kokosići
Sastojci za kremu Dulce de leche:
350 g kondenziranog mlijeka
250 g vrhnja sa 35% mm
8 g agar-agara
50 g maslaca
Za doradu:
300 g čokolade za kuhanje sa 55% kakaove mase
50 g bijele čokolade
100 g kokosa
Za biskvit od kokosa:
170 g bjelanjka
55 g šećera
30 g bademova brašna
140 g šećera u prahu
110 g kokosa
Priprema:
Dulce de leche:
Staviti u visoku posudu kondenzirano mlijeko, koja je uronjena u posudu s hladnom vodom.
Kuhajte dok ne zavrije i nastavite kuhati na laganoj vatri 3 sata, tako da voda uvijek prekrije posudu.
Nakon ta 3 sata, ostavite da se krema ohladi na sobnoj temperaturi.
Zakuhajte vrhnje i agar-agar, dodajte maslac, maknite s vatre, na kraju dodajte kondenzirano mlijeko, već spremno.
Pomiješajte sve zajedno mikserom i stavite u hladnjak da se ohladi.
Biskvit od kokosa:
Tucite bjelanjak u šlag sa 10 g šećera. Dodajte bademovo brašno, 10 g šećera u prahu i kokos, miješajući odozdo prema gore.
Staviti smjesu u pleh na visinu od 1 cm peći u pećnici na 170 stupnjeva 20 – 25 min.
Ostaviti da se ohladi.
Na kraju preko biskvita preliti dulce de leche (sloj od 1 cm) i staviti na zamrzavanje. Potom narezati na kvadre, staviti ih na štapiće pa uroniti u čokoladnu glazuru. S jedne strane kvadre uvaljati u kokos, a s druge prošarati bijelom čokoladom.
Kolačići Crna šuma (financijeri)
125 gr badema u brašnu
100 g šećera
15 g kukuruznog škroba
2 g praška za pecivo
185 g bjelanjka
40 g maslaca
50 gr tamne čokolade 70% kakaove mase
25 g glatkog brašna
50 g višanja iz sirupa
Sastojci za kremu od čokolade:
325 g slastičarske kreme
200 g tamne čokolade 55% kakaove mase
500 g vrhnja 35% mm
Sastojci za slastičarsku kremu:
240 g punomasnog mlijeka
60 g vrhnja 35%mm
90 g žumanjka
90 g šećera u prahu
10 g kukuruznog škroba
10 g rižina škroba
1 štapić vanilije
Priprema:
Za financijere pomiješajte u posudi sve sastojke u prahu i onda dodajte bjelanjke.
Rastopite čokoladu u drugu posudu, dodajte maslac i sve zajedno dodajte prvoj smjesi.
Napunite silikonske kalupe za financijere dopola sa smjesom i dodajte višnje u sirupu, prethodno ocijeđene i osušene.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 10 min.
Slastičarska krema:
Pripremite slastičarsku kremu tako da istučete žumanjke sa 10 g šećera, dodajte kukuruzni i rižin škrob.
U lončić staviti mlijeko da zakipi, zajedno s vrhnjem i vanilijom.
Prelijte mlijeko i vrhnje u smjesu od žumanjaka.
Dobro miješajte da ne nastanu grudice, vratite na vatru i kuhajte dok se krema ne zgusne.
Za čokoladnu kremu:
Zagrijte na vatri slastičarsku kremu na 35 stupnjeva i dodajte otopljenu čokoladu te polako miješajte.
Dodati tučeno slatko vrhnje, napuniti do vrha kalupa za financijere (hladne) i staviti u zamrzivač da se stisne.
Kada su potpuno ohlađeni, financijere izvaditi iz kalupa te dekorirati višnjama i preostalom slastičarskom kremom te slastičarskom kremom u kojoj je otopljena čokolada.