Restoran Amico, Kninska 1, Privlaka

Baš kao što je Kinezima riža, tako je nama sipa - svaki dan!

Foto: Sime Zelic/PIXSELL
Turistička ponuda u Privlaci
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
Turistička ponuda u Privlaci
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
Turistička ponuda u Privlaci
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
Turistička ponuda u Privlaci
26.07.2022.
u 08:44
Vlasnici su restorana Sabunjar u Zadru više od četiri desetljeća, suvlasnici restorana Pinete u Kožinu te vlasnici bistroa Sabun i restorana Amica u – Privlaci. U posljednji smo, Amico, prema preporuci domaćih, sjeli na ručak.
Pogledaj originalni članak

Autoritet za gastronomiju u ovom privlačkom kraju jest obitelj Kurta. Vlasnici su restorana Sabunjar u Zadru više od četiri desetljeća, suvlasnici restorana Pinete u Kožinu te vlasnici bistroa Sabun i restorana Amica u – Privlaci. U posljednji smo, Amico, prema preporuci domaćih, sjeli na ručak.

– Četiri generacije ugostitelja ima naša obitelj. Dida Jocan još je 1953. godine u gostionici Obala u Zadru s Tončijem Skoblarom, ocem legendarnog nogometaša Josipa Skoblara, bio ugostitelj. U to su doba, pričao je, morali u općini polagati i matematiku prije nego li je primio tacnu u ruke. Bilo je to doba kada su konobari imali crne leptir-mašne, bijele sakoe i zalizane frizure – govori Klaudio Kurta. Osim djeda, i njegov otac Tome te majka Anka, brat Anthony, sinovi Karlo i Tomislav... redom su ugostitelji. Pa i supruga!

Foto: Sime Zelic/PIXSELL
Turistička ponuda u Privlaci

– Moji su tu u Privlaci jedna od najstarijih obitelji, još od 1609. godine postoje zapisi o obitelji Kršlović – govori supruga Katica. Idemo na hranu, tu se jede itekako fino. Chef Frane radi pljukance, tagliatelle i njoke u tri boje – s crnilom od sipe, blitvom ili pomidorima. Na meniju je i biftek sa zadarskim tartufom koji raste u Ravnim kotarima, pije se i privlačka bilina.

– Pitanje je samo je li šokol privlački ili ninski, to se sa susjedima ne možemo nikako dogovoriti – smiju se. Na stolu bruskete sa šokolom, saur od sipica – koji se s kuha s kapulom i kvasinom (kako se nekad ovdje čuvala sipa u posudama "buškariola" dok nije bilo hladnjaka).

– Sušili smo mi, dakako, i hobotnice, ali i morskog psa, koji smo jeli kao bakalar! Sipa je forte Amica, jede se i s bobom, krumpirom, na salatu, s čičvarom, kuhaju i gulaš od sipe...

– Baš kao što je Kinezima riža, tako je nama sipa – svaki dan... Cijene su pristupačne, za dvojicu reportera ručak – 278 kuna, a jede se izvrsno.

OCJENA

Izbor i kvaliteta jela (do 50 bodova) 47 

Izbor i ponuda pića (do 15 bodova) 14

Usluga i ljubaznost (do 10 bodova) 10

Dojmovi i prostor (do 20 bodova) 17

Ukupnost ponude (do 5 bodova) 4

Ukupno 92

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.