Autoritet za gastronomiju u ovom privlačkom kraju jest obitelj Kurta. Vlasnici su restorana Sabunjar u Zadru više od četiri desetljeća, suvlasnici restorana Pinete u Kožinu te vlasnici bistroa Sabun i restorana Amica u – Privlaci. U posljednji smo, Amico, prema preporuci domaćih, sjeli na ručak.
– Četiri generacije ugostitelja ima naša obitelj. Dida Jocan još je 1953. godine u gostionici Obala u Zadru s Tončijem Skoblarom, ocem legendarnog nogometaša Josipa Skoblara, bio ugostitelj. U to su doba, pričao je, morali u općini polagati i matematiku prije nego li je primio tacnu u ruke. Bilo je to doba kada su konobari imali crne leptir-mašne, bijele sakoe i zalizane frizure – govori Klaudio Kurta. Osim djeda, i njegov otac Tome te majka Anka, brat Anthony, sinovi Karlo i Tomislav... redom su ugostitelji. Pa i supruga!
– Moji su tu u Privlaci jedna od najstarijih obitelji, još od 1609. godine postoje zapisi o obitelji Kršlović – govori supruga Katica. Idemo na hranu, tu se jede itekako fino. Chef Frane radi pljukance, tagliatelle i njoke u tri boje – s crnilom od sipe, blitvom ili pomidorima. Na meniju je i biftek sa zadarskim tartufom koji raste u Ravnim kotarima, pije se i privlačka bilina.
– Pitanje je samo je li šokol privlački ili ninski, to se sa susjedima ne možemo nikako dogovoriti – smiju se. Na stolu bruskete sa šokolom, saur od sipica – koji se s kuha s kapulom i kvasinom (kako se nekad ovdje čuvala sipa u posudama "buškariola" dok nije bilo hladnjaka).
– Sušili smo mi, dakako, i hobotnice, ali i morskog psa, koji smo jeli kao bakalar! Sipa je forte Amica, jede se i s bobom, krumpirom, na salatu, s čičvarom, kuhaju i gulaš od sipe...
– Baš kao što je Kinezima riža, tako je nama sipa – svaki dan... Cijene su pristupačne, za dvojicu reportera ručak – 278 kuna, a jede se izvrsno.