Redovito uživanje u čaši bijelog vina možda neće od vas napraviti alkoholičara, ali neće baš doprinijeti ni zdravlju vaših zuba, što vjerojatno zna većina tvoraca i kušača vina, a znanstvenici potvrđuju svojim studijama.
Nije stvar niti u godištu vina, podrijetlu niti samom alkoholu nego u PH i trajanju kontakta sa zubima. No, čini se da su Francuzi doskočili ovom problemu jer gotovo tradicionalno uz bijelo vino poslužuju i sir koji obiluje kalcijem te time neutralizira djelovanje vina, tvrde njemački autori provedene studije, jer vino na zubima napada upravo kalcij.
Zubi odrasle osobe ostali su navlaženi vinom cijeli dan nakon čega je zabilježen značajan gubitak kalcija i minerala fosfora. Također je potvrđeno da rizling zbog najmanje PH vrijednosti ima najgori učinak na zube. Puno "blaži" odabir za zdravlje vaših zuba bila bi bogata crvena vina, tvrde istraživači sveučilišta Johannes Gutenberg.
Moć sline
Čak i ako ljudi operu zube nakon konzumacije bijelog vina, godine i godine konstantnog izlaganja njegovu djelovanju doći će na naplatu, tvrde Brita Willershausen i njezini kolege dodajući kako bi u biti pretjerano četkanje moglo još više pogoršali stvar te pojačati oštećenje cakline.
I dok sir pomaže u neutraliziranju utjecaja vina pojačavajući moć sline da zaustavi djelovanje kiseline, odlučite li čašu vina popratiti desertom od jagoda ili voćnim sokom, bolje se suzdržite ne želite li još više pogoršati stanje.
- Sposobnost kiselinske hrane i pića da šteti zubnoj caklini svima je dobro poznata, a bijelo vino je sasvim sigurno štetnije od crnog - objasnio je profesor Damien Walmsley iz britanskoga stomatološkog udruženja, dodavši kako je važan način konzumacije.
Također preporučuje da se čaša vina pije uz obrok nakon čega treba imati stanku od 30 minuta prije pranja zubi. Naime, kada se vino konzumira uz hranu, potiče se rad sline koja pomaže neutralizirati kiselost vina. Stanka prije četkanja zubi pak omogućuje caklini da se oporavi od "napada" te je manja mogućnost da će se dodatno oštetiti.