Sisačka simfonija

Blagdanski meni: Riječna priča u tri čina

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
goran kramarić,riblja jela,božićni meni
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
goran kramarić,riblja jela,božićni meni
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
goran kramarić,riblja jela,božićni meni
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
goran kramarić,riblja jela,božićni meni
18.12.2013.
u 09:05
Najfinija riblja jela izabrao je Goran Kramarić, glavni kuhar sisačkog resorana Coctail
Pogledaj originalni članak

O kulturi i tradiciji nekog kraja mnogo govori i njezina gastronomska priča. U suradnji sa sisačkim restoranom Cocktail predstavljamo vam specijalitete tradicionalno posavsko-moslavačke kuhinje.

Gastronomska tradicija toga područja oduvijek je bila naslonjena uz rijeke koje teku tim krajem. Tako nam je glavni chef restorana Goran Kramarić za predjelo i glavno jelo pripremio riječne specijalitete koji se već stoljećima nalaze na blagdanskim obiteljskim stolovima sisačkog kraja. Kao predjelo predlažemo vam blagdansku juhu od riječne ribe za koju je chef Kramarić preporučio meso smuđa ili štuke. Kao glavno jelo možete pripremiti smuđa s krumpirom i vrhnjem, dok se na kraju možete zasladiti najpoznatijimm desertom toga kraja - pravim posavskim vanjkušima.

Predjelo

Blagdanska juha od riječne ribe

Sastojci:

0,5 kg riječne ribe - smuđ i štuka • 150 g poriluka • sol• papar• crvena paprika • 1 dl domaćeg vrhnja • žlica alkoholnog octa • 20 g brašna

Priprema:

Ribu očistiti od iznutrica i oprati hladnom vodom te isjeći na komade. Staviti je kuhati u 1,2 litre hladne vode s porilukom narezanim na kockice i jednom žlicom octa, koja pomaže da se riba ne raspadne. Začiniti solju i paprom te kuhati otprilike 30 minuta na laganoj vatri.Juhu na kraju zgusnuti mješavinom crvene paprike, domaćim vrhnjem i brašnom.

Glavno jelo

Smuđ s krumpirom i vrhnjem

Sastojci: 1,2 kg smuđa • 0,8 kg krumpira • žlica mljevene crvene paprike • 5 češnjeva češnjaka • sol • ulje

Priprema:

Smuđa očistiti od ljuski i iznutrica te dobro isprati hladnom vodom. Zarezati ga po sredini i u zareze staviti češnjak izmiješan s crvenom paprikom. Dobro ga nasoliti i peći u pećnici 40 minuta na 200 0C pod folijom s krumpirom izrezanim na kockice. Podignuti foliju i zaliti bogato vrhnjem te peći još 10-ak minuta.

Desert

Posavski vanjkuši na slatko

Sastojci:

Tijesto: 500 g brašna • jaje • 0,5 dl ulja • žličica soli

Nadjev: 500 g svježeg kravljeg sira • 5 jaja • 1 dl kiselog vrhnja • sol • domaći maslac • šećer kristal

Priprema:

Prosijati brašno, dodati jaje, ulje i sol. Umijesiti tijesto s malo vode. Potom ga razvaljati na tanku površinu. Prirediti nadjev. Izmiješati sir, jaja i vrhnje, promiješati i posoliti. Nadjenuti tijesto i saviti ga i rezati na željeni oblik. Zatim kuhati u vodi dok se vanjkuši ne dignu na površinu. Vanjkuše pri serviranju zaliti rastopljenim domaćim maslacem i šećerom.

SIGURNOST GRAĐEVINA

Hrvatski građevinski inženjer: Zgrade izgrađene u ovom razdoblju su najkritičnije. Gradile su se bez adekvatnih projektnih obrada

"Zabrinjavajuće je da do ovog urušavanja nije došlo uslijed elementarne nepogode kao što smo imali potrese u Zagrebu i Petrinji niti obilnih oborina kao što je bio slučaj u Valenciji, Jablanici u BiH ili u Bologni. Nije bilo niti velikih oborina, snijega, niti jakog utjecaja vjetra ili temperature, a nadstrešnica se ipak urušila i izazvala veliku tragediju."

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.