Meni na zagorski način

Svakome njegova božićna bajka

zdenko brlić, recepti,božićni meni
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/4
17.12.2013.
u 12:12

Jednostavna jela temeljena na receptima Hrvatskog Zagorja preporuča Zdenko Brlić, majstor kuhar iz Zaboka

Majstora kuhara iz Zaboka, Zdenka Brlića, za pripremu božićnog menija nadahnula je rečenica „Djetešce nam se rodi“. Menijem, temeljenim na tradicionalnim zagorskim jelima, Zdenko Brlić stvorio je autorske recepte, a osobito je poradio na originalnoj i kreativnoj dekoraciji jela.

- Htio sam da jela budu jednostavna za pripremu, bez velikog „kalkuliranja“, a okusom i izgledom da podsjećaju na pomalo zaboravljena jela. Želio sam također da se osjeti „dubina“ hrane, ambijenta i blagdanskog raspoloženja. U pripremi ovih jela želim zahvaliti podršci i povjerenju mojoj obitelji, Krapinsko-zagorskoj županiji, TZ KZŽ, Gradu Zaboku, TZ Zabok, Hotelu Villa Magdalena iz Krapinskih Toplica, a prije svega Mislavu Božiću, Cvjećarnici Tijan i drugima – kaže Zdenko Brlić.

Glavno jelo

Sarma od zagorskog purana

Sastav

Mljeveno pureće meso 400g • Fileti purećeg mesa 30g • Kiseli kupus 800g • Hajdina 30g • Ječam 30g • Riža 30g • Brašno 50g • Ulje 1.5 dcl • Sol • Šećer • Papar • Češnjak • Ljuta paprika • Lovor

Priprema

Meso začinimo poput klasične sarme po volji, formiramo 3 i više smjesa: od heljde,ječma,riže ili drugih žitarica...punimo listove kiselog kupusa, posložimo na sjeckati kupus i kuhamo 45 min.
Temeljac ugusnemo s klasičnom zaprškom, i serviramo sa pogačom i pire krumpirom.

Napomena : Tvrde žitarice prethodno prokuhati do 50% tvrdoće a sarmice od tamnih žitarica ukrasiti filetima od puretine.

Desert

Jezušovi cimplati ( mini makovnjače i orahnjače)

Sastav

Oštro brašno 450g • Šećer 50g • Kvasac 3g • Mlijeko 2.5dcl • Jaja žumanjci 3 kom • Maslac 70g • Sol • Limunova korica • Vanilija šečer

Nadjev

Orasi 200g • Mak 200g • Maslac 40g • Šećer 90g • Mlijeko 2 dcl • Bjelanjak 3kom • Limunova kora

Priprema

Pripremamo klasično dizano tijesto, punimo ga nadjevom te formiramo tanje rolade, koje stavljamo u kalup da postignu duplu veličinu, pečemo na 180°C 20-25 min, pečene izvadimo iz kalupa, ohladimo te posipamo šećerom u prahu, cimetom ili kakaom

Nadjev priprema

U mlijeku lagano prokuhamo mak ili orahe,šećer, limunovu koru pustimo da se ohladi te neposredno prije nadjevanja dodamo snijeg od bjelanjaka.

Napomena: Roladice prije stavljanja u kalupe presavijamo na pola te pećene stavimo na adventski vijenac.

Hladno predjelo

Grudenove cinfre ( hladetina od dimljenog mesa u kruhu od kisele cikle)

Sastav

Suho meso 400g • Mrkva 50g • Bjelo brašno 300g • Posije 80g • Kisela narezana cikla 60g • Kvasac 1 kom • Sol • Šećer • Papar • Češnjak • Ljuta paprika

Priprema

Suho meso pripremama kao i klasičnu hladetinu kuhanjem, kad je meso kuhano izrežemo sa povrčem na tanke rezance, punimo u štruce kruha.

Napomena: koristiti meso sa više kožica ako nije moguce dodati 2-3 listića želatine u prethodno omekšane u hladnoj vodi.

Priprema štruce

Zamijesimo tijesto od brašna i ostalih sastojaka, narezane cikle pustimo da se digne još jedanput promijesimo i oblikujemo štrucu te ju pečemo na 180°C cca 40min

Napomena: poželjno da kruh ima deblju koru te ga dobro ohladiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije