Bogata Božićna kuharica sa čak 45 recepata Veljka Barbierija

Bogata Božićna kuharica sa čak 45 recepata Veljka Barbierija
19.12.2009.
u 08:00
Večernjakov dar - u nedjelju 20. prosinca ne propustite vrijedan prilog Večernjeg lista.
Pogledaj originalni članak

Bogata Božićna kuharica Veljka Barbierija sa 45 recepata magazinskoga formata na sjajnom papiru izlazi kao posebni prilog Večernjega lista u nedjelju 20. prosinca. U kuharici su badnjačka i božićna predjela, juhe, glavna jela i deserti. Čitatelji će u prilogu uživati u jelovnicima poetskog gurmana koji će njihovu domu pridodati bogat okus blagdana. Namazi, paštete od divljači, hladetine, badnjački jastog u šampanjcu, orada u ljutom umaku, šaran za Badnjak, stara božićna sarma, božićna patka, božićni medaljoni od vepra, torte od oraha, višanja i svečana karamel torta samo su neki od recepata.

Gurman i književnik Barbieri nas svojim poetskim tekstom vodi u prošlost i različite dijelove svijeta. Rani su kršćani tako očitovanje dolaska Maloga Boga i njegovu kasniju žrtvu uskladili s rimskim Saturnalijama, posve drugoga obrednog značenja, ali slavljenih po cijelom imperiju od 11. do 25. prosinca, kako bi među sobom mogli podijeliti radost tih svečanih dana.

Suha i svježa riba

– Badnjak i Božić tek su naknadno prepoznati i određeni kao dan i noć Kristova rođenja. Datum je službeno prihvaćen tek u XVII. i XVIII. stoljeću. Najčešće obilježje Badnjaka postala je suha, ali i svježa riba.

U našim je primorskim krajevima, posve u skladu s tom tradicijom, prevladavala prvo domaća sušena i svježa, tek ulovljena riba pa iz Mletaka uvezeni bakalar, a na sjeveru Hrvatske i u Slavoniji badnjačke stolove kitila je najbolja riječna riba: smuđ, pastrva, šaran, som i štuka. Pa onda svane Božić i Kristovo rođenje, piše Barbieri.

Tog svečanog dana na južnjačke stolove stiže bistra teleća ili juneća juha, mesni rižoti, a onda, već mirišući iz kuhinje, pašticada, najsvečanije od svih jela, arambašići ili sarme pa pečena teleća prsa. Torte, rožate i rafijoli nadmeću se s desecima vrsta sjevernijih božićnih slatkiša, a punjeni odojci, divljač i mesne rolade i perad dodvoravaju se tek rođenome Vladaru u zajedničkom poklonstvu.

Bakanalije Kralja Sunca

Neka standardna jela kojima se i danas sladimo postavljena su još na dvoru Luja XIV. Za Badnjak 1710. poslije palete ribljih namaza poslužen je niz od u baroku vrlo traženih posnih riba, slatkovodnog lososa, smuđa i pastrve te morskih listova, rombova i tunja, sa slanim bakalarom na kraju večere.

Sutradan je Kralj Sunce dao da na božićni stol iznesu paštete, pa goveđe i svinjske pisanice u slatkastom umaku, rolade od teletine i rague od tada popularne bravetine. Potom iste večeri, raznu pečenu perad od golubova, fazana i tetrijeba, do pjevaca, pataka i gusaka i, dakako, puretine, pristigle iz osvojenih Amerika. Potom su krenule slastice i šampanjac...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.