Tijekom svakodnevnih redovnih aktivnosti većina zbog brojnih obveza konzumira jedan ili dva obroka, što u konačnici dovodi do nagomilavanja kilograma i opterećenja želuca i njegove osnovne funkcije.
Prema riječima prim. dr. sc. Tomislava Brkića, gastroenterologa, želučane tegobe jedna su od najčešćih zdravstvenih poteškoća zbog koje u novije vrijeme pojedinci traže liječničku pomoć, a želučane bolesti ubrajaju se u bolesti modernog i stresnog načina života. Kao uzroke bolova u želucu stručnjaci navode najčešće okidače kao što su masna i začinjena hrana, kontinuirana izloženost stresu, u pojedinim slučajevima neki lijekovi i nezaobilazan Helicobacter pylori.
Simptomi od osobe do osobe razlikuju se, no pojedine osobe zbog iznenadne boli u želucu traže stručnu pomoć. Za druge će povraćanje i jaka nadutost biti glavni simptom zbog kojeg će otići na liječnički pregled. No, znak za uzbunu svakako je snažna bol u želucu koja se širi u trbušnu šupljinu uz nadutost, mučninu i povraćanje, izostanak stolice ili postojanje krvi u stolici.
– Specijalističku obradu gastroenterologa treba zatražiti ako probavne poteškoće traju u kontinuitetu te uz ordiniranu terapiju obiteljskog liječnika ne dovode do poboljšanja. Gastroenterološki pregled sastoji se od razgovora s bolesnikom, detaljnog kliničkog pregleda, obično i ultrazvuka trbuha. Potom se, prema dogovoru liječnika i bolesnika, mogu napraviti i dodatne pretrage – kolonoskopija, gastroskopija, laboratorijske analize. Jedan od najčešćih dijagnostičkih pretraga je gastroskopija. Pregled se izvodi u pacijenata sa simptomima nelagode ili boli u gornjem dijelu trbuha, mučnine, nagona na povraćanje, žgaravice ili teškoća u gutanju. Metoda je vrlo pouzdana u otkrivanju uzroka krvarenja, upale, vrijeda (čira) ili tumora jednjaka, želuca i dvanaesnika i definira daljnje liječenje i terapije – ističe prim. dr. sc. Tomislav Brkić.
Izbalansirana prehrana najbolji je oblik prevencije bolova u želucu, a mediteranska prehrana optimalno je rješenje. Dosta ribe, maslinova ulja te izbjegavanje masnoća balans je koji odgovara svakom želucu.
živio sam u uvjerenju da je najbolji prijatelj želuca menta odnosno čaj od svježe mente, što je planetarno poznata i provjerena stvar... eto, sada znam da nisam bio u pravu.