Neki ih jednostavno obožavaju, a neki za njima posežu češće početkom jeseni i zime kada nas sa svih strana vrebaju prehlade i razne bakterijske infekcije.
Obiluju vitaminom C, ali postoji i još jedan odličan razlog da ih konzumirate češće: održavaju vaš dah svježim!
Vitamin C poznat je u borbi protiv bakterija i pomaže izlučivanju toksina iz tijela. Osim citrusa, svježi će dah održavati i hidratizacija tijela, ali i ove namirnice...
Začini
Može vam se činiti iznenađujuće, ali poneke biljke koje koristimo kao začine mogu održavati dah svježim duže vremena, poput komorača, metvice, peršina, ružmarina, eukaliptusa, korijandera, cimeta, klinčića...
Probiotici
Probiotici poput jogurta pomažu vam s problemima desnih. Pomažu u zacjeljivanju rana u ustima te sprečavaju brz razvoj bakterija – koje vam uništavaju dah.
Zelenilo
Brokula, krastavci i mrkve poznati su kao namirnice koje održavaju usnu šupljinu svježom.
Jabuke
Kada žvačete jabuke, zapravo simulirate proizvodnju sline te doslovno kupate usta i odstranjujete mirise.
Žvakaće gume
I ovim putem potičete proizvodnju sline. Žvakaće gume pomažu i riješiti se ostataka hrane iz usne šupljine te na taj način pomažu u sprečavanju zadaha.
Kruh s cjelovitim žitaricama
Konzumacija takve namirnice pomaže regulirati razinu ketona u ustima. Keton u ustima uzrokuje tipičan zadah.
Zeleni čaj
Zeleni čaj bogat je flavonoidima koji reduciraju nakupljanje bakterija na zubima. Čaj od cimeta pomaže u održavanju usta i daha svježim.
Vlakna
Hrana bogata vlaknima čisti crijeva i želudac. Jedan od glavnih razloga lošeg daha je loša prehrana, odnosno prehrana siromašna vlaknima. Što je bolje stanje u vašem organizmu, to će i dah biti zdraviji i svježiji.
>>Znate li nakon koliko vremena trebate zamijeniti zubnu četkicu?
Ma koji genijalni članak, valjda prepisan iz Kurira ili nekog drugog srpskog glasila.