Je li 12 medalja koje su petorica hrvatskih kuhara donijela s nedavnog velikog međunarodnog natjecanja u Istanbulu vjerno ogledalo hrvatske kuhinje, onog što se servira u našim restoranima, jede kod kuće? Nagrađeni majstori kuhinje Pero Savanović, Orlando Orlandini, Nikša Ivičević, Frane Šerka i Duje Milić, koje je jučer primio ministar turizma, u jedno su sigurni - oni kuhaju dobro i - jedu.
Rebra kuhana 18 sati
- Općenito se kod nas dobro jede. Ponuda restorana je sve bolja, a u većini kuća se dobro kuha - kaže Tomislav Nikšić, poznati splitski kuhar i također član hrvatske kuharske reprezentacije.
- Kod nas se navika jedenja u restoranima još nije naširoko ukorijenila. Ali, mislim da to nije ni loše. Odlazak u restoran bi trebao biti doživljaj, nešto neuobičajeno i drugačije nego svakoga dana. U restoran bi trebalo ići, recimo, zbog kuhanih goveđih rebara, koja se kuhaju 12 sati i sličnih jela koja su prekomplicirana ili je priprema dugotrajna da bi ih domaćice spremale kod kuće - smatra Nikšić.
Kriza na stolu
Misli da se u Hrvatskoj kuha i jede podjednako dobro kao u većini mediteranskih zemalja, s tim da Talijane ističe kao one koje je teško dostići i okusima i prezentacijom jela. Njegov kolega Željko Neven Bremec iz Lovrana smatra da je hrvatska kuhinja dobro odolijeva i udaru brze hrane.
- Brza hrana i mogućnost naručivanja jela doma malo su narušili običaj da se kuha doma i da se svaki dan jede sa žlicom. No, ipak se odolilo tom udaru, jela na žlicu sve se više vraćaju i u restorane - kaže Bremec.
Uvjeren je i da kriza nije bitno promijenila ono što se u domovima iznosi na stol.
- Restoranima je posao pao, ali kod kuće se to manje osjeća. Hrana je Hrvatima važna i doma se još uvijek solidno jede - veli Bremec.
Kako jesti u restoranu kada je tamo hrana preskupa. To mogu valjda samo političari i novinari kojim se plati besplatan obrok jer ih reklamiraju.