Iako većina ljudi svaki dan barem prebriše neka mjesta u kuhinji, stručnjaci portala Good Housekeeping upozoravaju na bakterije koje se vole zadržati na nekim mjestima i kuhinjskim predmetima; pa evo čemu biste kod čišćenja trebali malo više posvetiti:
Stavljate sol na mrlje ili one od vina čistite vodom? Kakve pogreške! I ovo radite krivo...
Spužve
Iako zaslužne za skidanje prljavštine i ostataka hrane sa suđa, spužve su i jedno od najboljih mjesta za bakterije.
- Zato nakon svakih par korištenja spužve operite deterdžentom i toplom vodom, a zatim ih potopite u sredstvo za dezinfekciju. Iscijedite ih i ostavite da se dobro osuše. Ako pri ruci nemate sredstvo za dezinfekciju, jednako dobro rješenje je i namakanje u svježe prokuhanoj vodi - kaže stručnjak.
Krpe i spužve treba redovito prati, može i u perilici suđa, ali na ciklusu s jako visokom temperaturom.
Spremnik za vodu iz aparata za kavu
Većina nas samo u njega dolijeva vodu bez razmišljanja o čišćenju posude u kojoj se tako mogu razviti plijesan i nastaniti svakakve bakterije, objašnjavaju stručnjaci.
Zato u posudu ulijte alkoholni ocat i ostavite da neko vrijeme djeluje kako bi se uklonio kamenac, a onda posudu operite u vrućoj vodi i osušite.
Sudoper
Sudoper je idealno stanište mnogih bakterija., a temeljito ga možete očistiti starom četkicom za zube i dezinfekcijskim sredstvom ili izbjeljivačem, s tim da posebnu pozornost treba posvetiti otvoru sifona kojeg treba dobro oribati i dezinficirati.
Ručke hladnjaka i brojčanici štednjaka i pećnica
Mnogi ih zanemaruju iako ih svako malo dodirujemo. Idealno je redovito čistiti te površine toplom vodom i deterdžentom ili koristiti antibakterijski sprej.
Radne plohe
Način na koji ćete čistiti radnu ploču ovisi o materijalu od kojeg je napravljena, piše.
Kad završite s rezanjem i pripremom hrane na njima, dobro ih je nasprejati antibakterijskim sprejom i obrisati čistom krpom kako bi uklonili sve bakterije. I ne zaboravite redovito čistiti ispod i iza uređaja poput kuhala za vodu i tostera - kažu stručnjaci za The Sun.
Daske za rezanje
Često se na površinama drvenih daski, unatoč pranju i ribanju, zadrže bakterije.
- Očistite dasku vrućom vodom sa sapunom, a zatim ju prelijte svježe prokuhanom vodom kako biste dasku sterilizirali. Antibakterijski sprej pomoći će da ostane bez bakterija, ali nije zamjena za temeljito pranje - objašnjavaju stručnjaci.
Pasta za zube može se koristiti za čišćenje tenisica, pegle…