ISTRAŽIVANJE

Četiri šalice kave dnevno smanjuju srčane probleme

Foto: Reuters/Pixsell
Četiri šalice kave dnevno smanjuju srčane probleme
06.03.2010.
u 11:17
Iako se do sada vjerovalo kako previše kave može dovesti do problema sa srcem ovo je istraživanje pokazalo suprotno.
Pogledaj originalni članak

Četiri šalice kave dnevno moglo bi biti dobro za srce, utvrdili su ipak znastvenici nakon studije u kojoj je sudjelovalo više od 130 tisuća ljudi. Dakle iako se do sada vjerovalo kako previše kave može dovesti do problema sa srcem ovo je istraživanje pokazalo kako umjereni ‘ovisnici’ o kofeinu imaju manji postotak rizika od oboljenja za čak 18 posto manji.

Oni pak koji su konzumirali između jedne i tri šalice dnevno smanjili su rizik od srčanih problema za sedam posto.

Glavni istraživač doctor Arthur Klatsky, kardiolog u Kaiser Permanente zdravstvenom osiguranju izjavio je kako vjeruje da umjerena konzumacija kofeina pomaže srcu blokiranjem kemikalija koje uzrokuju poremećaje u ritmu srca.

Također je naglasio kako studija nije dokazala u dovoljnoj mjeri da bi ljudi trebali početi piti kavu kako bi spriječili probleme sa srcem ali je pokazala kako nema razloga da se oni koji već imaju takve probleme suzdržavaju od kave.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

OB
-obrisani-
08:38 08.03.2010.

Četiri prazne šalice kave su najbolje.

RU
Rumba
08:45 08.03.2010.

Ne tako davno bila je objavljena vijest uglednih znanstvenika kako čak i jedna šalica kave ima i te kako negativan učinak na rad srca i tlak ... Sada se u ovom članku reklamiraju čak 4 šalice kave dnevno ... Pa tko je tu lud, Bog ti jadan ?Očigledno da netko nekoga tu u mozak j...

KA
Karla
15:00 06.03.2010.

Trebalo je još napisati koju kavu i u kojem kafiću piti pa da informacija bude potpuna!