Koje je najneobičnije jelo koje ste ikada kušali, novinari često pitaju osobe poput mene. Već odavno umjesto egzotičnih primjera poput zmijskog carpacia imam moćniji odgovor: duhanski sladoled. Jelo je bilo posluženo na vrhuncu fantastične večere u jednom od dvoraca šampanjske kuće Moet & Chandon. Na iznenađenje svih nazočnih, šef kuharske parade spremno mi je objasnio kako se desert pripravlja. Krajnje jednostavno: vrhunska cigara umoči se u mlijeko (ili slatko vrhnje) od kojeg se potom priprema sladoled. Što više što jačih cigara što dulje odleži u marinadi, aroma je sladoleda u konačnici intenzivnija. Snažna i istodobno delikatna aroma podsjeća na sladolede koji se na sličan način priređuju od vrhunskih indijskih čajeva. Često sam prepričavao ovu anegdotu i neki od naših kuhara i sami su počeli propitivati tu zamisao. Prošle godine na prezentaciji hrvatske gastronomije u Havani s velikim su zanimanjem Kubanci slušali priče o našim iskustvima prevođenja vrhunski odnjegovana duhana u gastronomiju. Najviše znatiželje bilo je kod najekskluzivnijeg proizvođača, glasovite Cohibe. Za vrhunski globalni imidž kompanije najveće se zasluge pripisuju Che Guevari. On je, navodno, imao viziju vrhunske cigare u dojmljivoj modernoj ambalaži, kojoj najveći poznavatelji ne mogu odoljeti. Nisam uspio provjeriti taj navod, no rado ga širim. Avangardni se duh u nekim segmentima kompanije u svakom slučaju zadržao. Mješavina revolucionarnog i aristokratskog ugođaja osjeća se na svakom koraku predivnog rezidencijalnog kompleksa, danas pretvorena u najekskluzivniju manufakturu cigara na svijetu. Nameću se usporedbe s vrhunskim svjetskim vinarijama: duhan u toj kompaniji prije konačnog motanja u cigare njeguje se tri sezone, u tijeku kojih se rafinira, u trima fermentacijama. U međuvremenu prošli je tjedan iz Havane u Zagreb hrvatski poduzetnik Alen Kosanović donio ambalažu prikladnu za Cohiba praline. Raspravlja se i o drugim idejama pretakanja duhanske u kulinarsku scenu. Vrlo su zanimljivi eksperimenti s oblaganjem goveđeg filea duhanskim listovima i potom prženja na vrelom roštilju ili izravno u žeravi. Kao što smo se nadali, Hrvatska se polako pretvara u europsku recepciju kubanske izvozne ekskluzive
Che, duhanski sladoled i hrvatski kulinarski pokusi
VIDEO Dabro nakon ispitivanja u USKOK-u: 'Zbog nesreće na Lastovu nitko nije dao ostavku... Netko ubije, opljačka...'
Po izlasku iz prostorija USKOK-a u ponedjeljak kratko je odgovarao na pitanja novinara. Potvrdio je kako policija kod njega nije pronašla dodatno oružje ili streljivo, a na pitanje o vlastitom raspoloženju rekao je samo: "Jako sam dobro."
'Prijeti opasnost od štete u desecima milijuna eura, zna se tko mora razjasniti ovo što se događa u Hrvatskim šumama'
Pašalić je rekao kako ga je Nediljko Dujić uoči dolaska na mjesto predsjednika Uprave Hrvatskih šuma zamolio može li mu kao predsjednik udruženja drvnoprerađivačke industrije pomoći pri unapređenju stanja u drvnoj industriji i šumarstvu
UŽIVO Večernji u Washingtonu: Donald Trump položio prisegu kao 47. američki predsjednik
Donald Trump će u ponedjeljak položiti prisegu kao 47. predsjednik Sjedinjenih Država
Znate li što je MIPS i kako vam može spasiti život?
Kako uštedjeti energiju? Otkrivamo tri ključna koraka
Sve je to jako lijepo opisano. Samo da mi Rene još istraži gdje bih mogao nabaviti jeftini a dobar duhan,za puniti cigarete \"cigimaherom\", naravno za pušiti,a ne za jesti.