Koje je najneobičnije jelo koje ste ikada kušali, novinari često pitaju osobe poput mene. Već odavno umjesto egzotičnih primjera poput zmijskog carpacia imam moćniji odgovor: duhanski sladoled. Jelo je bilo posluženo na vrhuncu fantastične večere u jednom od dvoraca šampanjske kuće Moet & Chandon. Na iznenađenje svih nazočnih, šef kuharske parade spremno mi je objasnio kako se desert pripravlja. Krajnje jednostavno: vrhunska cigara umoči se u mlijeko (ili slatko vrhnje) od kojeg se potom priprema sladoled. Što više što jačih cigara što dulje odleži u marinadi, aroma je sladoleda u konačnici intenzivnija. Snažna i istodobno delikatna aroma podsjeća na sladolede koji se na sličan način priređuju od vrhunskih indijskih čajeva. Često sam prepričavao ovu anegdotu i neki od naših kuhara i sami su počeli propitivati tu zamisao. Prošle godine na prezentaciji hrvatske gastronomije u Havani s velikim su zanimanjem Kubanci slušali priče o našim iskustvima prevođenja vrhunski odnjegovana duhana u gastronomiju. Najviše znatiželje bilo je kod najekskluzivnijeg proizvođača, glasovite Cohibe. Za vrhunski globalni imidž kompanije najveće se zasluge pripisuju Che Guevari. On je, navodno, imao viziju vrhunske cigare u dojmljivoj modernoj ambalaži, kojoj najveći poznavatelji ne mogu odoljeti. Nisam uspio provjeriti taj navod, no rado ga širim. Avangardni se duh u nekim segmentima kompanije u svakom slučaju zadržao. Mješavina revolucionarnog i aristokratskog ugođaja osjeća se na svakom koraku predivnog rezidencijalnog kompleksa, danas pretvorena u najekskluzivniju manufakturu cigara na svijetu. Nameću se usporedbe s vrhunskim svjetskim vinarijama: duhan u toj kompaniji prije konačnog motanja u cigare njeguje se tri sezone, u tijeku kojih se rafinira, u trima fermentacijama. U međuvremenu prošli je tjedan iz Havane u Zagreb hrvatski poduzetnik Alen Kosanović donio ambalažu prikladnu za Cohiba praline. Raspravlja se i o drugim idejama pretakanja duhanske u kulinarsku scenu. Vrlo su zanimljivi eksperimenti s oblaganjem goveđeg filea duhanskim listovima i potom prženja na vrelom roštilju ili izravno u žeravi. Kao što smo se nadali, Hrvatska se polako pretvara u europsku recepciju kubanske izvozne ekskluzive
Che, duhanski sladoled i hrvatski kulinarski pokusi
EPPO odustao od pravne bitke, je li uopće trebao u boj s DORH-om?
Mediji su se intenzivno bavili time što USKOK nije osumnjičio Beroša za mito, a prešućeno je da je za USKOK on član zločinačkog udruženja, a za EPPO nije
Putin: Ukrajinu smo pogodili novom raketom Orešnik. Ovo je sada globalni sukob
Naglasio je da je u borbenim uvjetima obavljen test jednog od najnovijih ruskih sustava raketa srednjeg dometa. Dodao je da je "test bio uspješan". "Cilj je pogođen", poručio je.
Prvu voditeljicu 'Ljubav je na selu' danas bi rijetko tko prepoznao! Imala je nesvakidašnji hobi koji inače obožavaju muškarci
Prisjetili smo se prve voditeljice popularnog showa "Ljubav je na selu". Danas bi je rijetko tko prepoznao, promijenila je imidž te je pustila dugu kosu
Zaboravite na lozinke i PIN-ove! Generacija Z prigrlila top rješenje za najsigurniji online šoping
Iritabilnost, nemir i promjene raspoloženja sve su prisutnija kod djece, a razlog je zabrinjavajući
Sve je to jako lijepo opisano. Samo da mi Rene još istraži gdje bih mogao nabaviti jeftini a dobar duhan,za puniti cigarete \"cigimaherom\", naravno za pušiti,a ne za jesti.