Chef restorana Ganeum završio je akademiju kuharstva u Rimu, Boscolo Etoile Academy. Tu se, tvrde u Lovranu, jede najbolje.
- Želio sam biti slikar. Umjetnik. No, odvelo me na drugi kraj. U kuhinju. Danas slikam po tanjuru - smije se Robert Benzia (45) iz kuhinje.
Na tanjurima zaista - potezi poput onih kistom. Radi i - majonezu od malina.
- Sve kao i prava majoneza, ali umjesto jaja idu - maline. Jednostavno je - govori.
Na tanjuru - inćuni frigani u panko mrvicama, na lavandi i ružmarinu. Salata od hobotnice - u dva dijela. Jedan je salata, a drugi krak hobotnice, koji se kuhao u vlastitom sosu 12 sati, pa je zatim zapečen. Uz njega ječam i povrće.
Jede se fino. Drugačije. Uživaš u okusima Jadrana.
- Nije nam ovo posao. To je dio života. Kuhanje. Od trenutka kad se probudimo mi razmišljamo što ćemo kuhati, pa sve dok ne idemo na spavanje... - govore u Ganeumu.
Kad je turist u Lovranu, može ovdje sjesti. I nije mjesto gdje ćeš, na brzinu, isprazniti tanjur i otići za 15 minuta. Tu se može uživati satima. Na vinskoj karti je preko stotinu etiketa. Sve domaće etikete, jedino su - šampanjci - kako i treba biti - iz pokrajine Champagne, sjeveroistoka Francuske. Čaša vina od deset kuna. Obrok za jednu osobu - salata od hobotnice, krak od hobotnice - i frigane girice s tempurom od škampa i dagnji - 135 kuna.