Ljetovanje je za mnoge Hrvate, koji tijekom godine uživaju u domaćoj kuhinji, prigoda da bar jednom iziđu na neku bolju večeru u restoran. Što kad ih domaćini zateknu couvertom – minijaturnom roladicom – koji nisu tražili i za koji nisu slutili da će im na kraju biti papreno naplaćen, čak 30 kuna po osobi?
– Bila sam uvjerena da je to besplatno kad su nam te roladice, punjene nekim namazom, iznijeli bez pitanja i upozorenja da se naplaćuje. Što li smo se tek iznenadili kad smo shvatili da se u računu od 380 kuna na taj neželjeni couvert odnosi čak 90 kuna – prenijela nam je čitateljica (podaci u redakciji), koja se još odmara na Jadranu. Tročlano društvance nije međutim jedino koje iz restorana izlazi s dvojbama o tomu naplaćuje ili se couvert ili ne i mora li se uopće uzeti?
Samo flaširana voda
Sonja Perić, vlasnica pulskoga restorana Valsabiona, u kojem su česti gosti svjetske zvijezde, kaže kako couvert i naplaćivanje postava stola isključivo ovise o vlasniku.
– Mi ga imamo, ali naša je politika da bude besplatan. Oni koji couvert naplaćuju, pak, u jelovnik obvezno moraju staviti cijenu kako bi gost to znao i imao mogućnost izbora.
Drugih pravila nema. Bila sam i u vrhunskim svjetskim restoranima koji nisu naplaćivali couvert, a i u mnogim posve prosječnima u kojima jesu – kaže S. Perić i tumači da je couvert i stolnjak, čaše, tanjuri te da se često miješa s tzv. pozdravom iz kuhinje – obično sitnim predjelom, kojim kuća časti.
Kako izbjeći neugodnost
Slično govori i Ilija Rkman iz društva Potrošač.
– Couvert koji je zasebna stavka s cijenom u jelovniku gost ima pravo odbiti. No kako ne bi bilo neugodnosti, dobro je prvo provjeriti naplaćuje li se dodatno. Ako se naplaćuje, svakako valja tražiti specificiran račun – savjetuje Rkman. Podjednako zatečeni ostanu i oni koji dožive da im se u restoranu nudi jedino voda u boci jer “iz slavine ne poslužuju”. Ni s vodom ne smije biti prisile, kaže Rkman, a vlasnica Valsabiona dodaje da dobar ugostitelj ne smije biti nasrtljiv.
– Cijela Pula pije flaširanu vodu, pa je savjetujemo i gostu, ali ako netko ne želi, jasno da će je dobiti u čaši.
Cijeli je ručak bio 380, od čega couvert 90 kuna
Francuska salata: Ovo je jedini recept koji će vam trebati ovih blagdana
Francuska salata neizostavni je dio blagdanskog stola. Prilikom pripreme potrebno je paziti na nekoliko trikova koji će pomoći da salata ne bude gnjecava te će joj dati bogatiji okus
FOTO Sin Maje Šuput, Bloom Tatarinov ukrao show u finalu 'Supertalenta': Pogledajte što je radio
Ni Majin sinčić Bloom nije mogao propustiti finale omiljenog showa, a što je radi - doznajte u nastavku
Izdvajamo 15 najboljih cjenovno pristupačnih hidratantnih krema koje stručnjaci obožavaju
Testirali smo Xiaomi Smart Air Purifier Elite u uredu i evo što mislimo
Zrak koji dišemo često uzimamo zdravo za gotovo, no njegova kvaliteta ima značajan utjecaj na naše zdravlje.
Jedna vrsta štednje je hit među studentima: 'Studenti nisu bespomoćni kad su u pitanju financije'
Hrvati će ionako nositi paštete u restoran kad kriza stisne malo jače.