Tijekom hladnih dana nema ništa ljepše nego popiti šalicu toplog čaja. No, jeste li znali da pogrešno kuhate čaj?
Britanci su eksperti u pravljenju čaja, a njihovo prvo pravilo glasi da se u šalicu prvo ulije mlijeko. I ne iznenađuje da Britanci čaj doživljavaju jako ozbiljno.
Dok se dosad tvrdilo kako se mlijeko dodaje zadnje u čaj, prema Britanskim institutu standarda (BSI), to je jako pogrešno.
– Iskustvo je pokazalo da se najbolji rezultati postižu kada je temperatura tekućine između 65 i 80 Celzijevih stupnjeva, a koja nastane kada se doda u mlijeko – tvrdi BSI.
Mnogi stoga sada tvrde kako se u šalicu treba prvo uliti mlijeko, a nakon toga čaj. Ne bi se trebalo koristiti niti mlijeko pasterizirano na previsokim temperaturama jer je moguće da sadrži denaturirane proteine zbog čega će čaj biti lošijeg okusa.
Istina, ne znam koje mlijeko, ali, ako se sjecam price od profesorice iz gimnazije koja je bila u Engleskoj, ne radi se o klasicnom mlijeku. Mozda i grijesim. Samo kakve ovo veze ima sa nama i krivim kuhanjem caja ? Mi ne stavljamo nikakvo mlijeko.