SMANJITE OTPAD

Cijeli život krivo skladištite ove namirnice: Evo kako ćete ih duže održati svježima

25.10.2024.
u 07:00
Hranu često bacamo jer propadne prije nego što je iskoristimo, a kako bismo takve situacije sveli na najmanju moguću mjestu, važno je namirnice pravilo čuvati i skladištiti
Pogledaj originalni članak

U razvijenim zemljama svakodnevno se bacaju velike količine hrane, što je nepotrebno rasipanje resursa posebice kad se u obzir uzme činjenica da u siromašnim zemljama ljudi gladuju. Hranu često bacamo jer propadne prije nego što je iskoristimo, a kako bismo takve situacije sveli na najmanju moguću mjestu, važno je namirnice pravilo čuvati i skladištiti. Evo savjeta s portala Eat This za neke od najosnovnijih namirnica.

Maslac od kikirikija: Krenite prema svom ormariću s namirnicama i odmah okrenite staklenku s maslacem od kikirikija naopako! Vjerojatno ste primijetili da se na vrhu staklenke s maslacem skuplja ulje pa ga prije korištenja morate promiješati. To možete izbjeći okretanjem staklenke naopako što će pomoći u ravnomjernoj raspodjeli ulja.

Banane: Ako stavljate banane u košaru s ostalim voćem, prestanite to činiti! Najbolji način da očuvate banane svježima jest da, nakon što odvojite bananu koju želite iskoristiti, stapke ostalih omotate te ostavite na sobnoj temperaturi, ali odvojene od ostaloga voća. Banane proizvode velike količine etilenskog plina pa će držanje u blizini drugih plodova ubrzati proces sazrijevanja.

Kruh: Kruh se ne čuva u hladnjaku, kako mnogi čine, već u kutiji za kruh ili na pultu, čvrsto zamotan i daleko od svjetlosti. Važno je da bude na tamnom i na sobnoj temperaturi. Ako imate veće količine kruha koje ne možete odjednom potrošiti, možete ga i zamrznuti.

Kava: Hladnjak nije mjesto za čuvanje kave, bilo da se radi o kavi u zrnima ili mljevenoj kavi. Najbolji način za čuvanje ove namirnice jest u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi. Držanje kave u hladnjaku može joj promijeniti okus jer upija mirise iz okoline, a to je sigurno nešto što želite izbjeći.

Rajčice: Rajčice su još jedna namirnica koji mnogi, čim je donesu s tržnice ili trgovine, spremaju u hladnjak. No, to nije najbolje rješenje za ovu popularnu namirnicu. Duže će ostati svježe i ukusne ako ih čuvate na sobnoj temperaturi, na kuhinjskom pultu ili u smočnici.

Maslac: Čak ni maslac nije potrebno držati u hladnjaku. Istraživanja su pokazala kako je mala vjerojatnost da će se posoljeni maslac pokvariti ako ga čuvate na pultu na sobnoj temperaturi. U svakom slučaju, tako će biti mekši kad ga odlučite iskoristiti i lakše ćete ga namazati na kruh.

Svježe pečeni kolačići: Ne stavljate svježe pečene kolačiće u vrećicu ili otvorenu zdjelu. Umjesto toga, čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi, između redova kolačića stavite papir za pečenje, a na vrh krišku kruha čija vlažnost će im pomoći da duže ostanu mekani i svježi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.