Jeste li znali ovo?

Čim kročite u kafić, konobari vas procijene: Evo što sve primjećuju kod vas

Foto: Borna Filic/PIXSELL
Čim kročite u kafić, konobari vas procijene: Evo što sve primjećuju kod vas
18.03.2021.
u 10:30
Kada uoče nekoliko stvari, to im je dovoljno da znaju je li gost zahtjevan i neugodan ili suprotno, ljubazan i pristojan.
Pogledaj originalni članak

U prvih nekoliko minuta od vašeg ulaska u kafić ili restoran konobar vas je uspio procijeniti. Kako? Pročita vaš govor tijela, sluša što govorite i kako se odnosite prema njemu, ali i svojem društvu. Tih nekoliko stvari dovoljno im je da znaju je li gost zahtjevan i neugodan ili suprotno, ljubazan i pristojan. 

Kako prenosi MSN, neke studije pokazale su da u doba koronavirusa prvo gledaju koliko ste odgovorni, odnosno poštujete li mjeru fizičke udaljenosti, nosite li pravilno masku i koristite li dezinfekcijske gelove za ruke. 

Druga stvar koju primijete je jeste li na telefonu ili ste svu pažnju usmjerili na njega i ljude s kojima ste došli. Ako ste tip koji ne koristi mobitel, automatski ste im draži jer imaju osjećaj kao da ste, kako kažu, stvarni. "To je vrsta ljudi s kojima volimo razgovarati, nešto prokomentirati. Čak i ako ne ostave napojnicu, puno je ljepše posluživati takve ljude nego one koji ne dižu glavu s mobitela", kaže Morgan Taylor, konobar.

Mamu oduševila sinova čestitka, a onda uočila što piše sitnim slovima:

Osim odnosa prema njima, konobari će uvijek primijetiti kako se odnosite prema ljudima s kojima ste u društvu, prema partneru, djeci... "Najdraže su mi obitelji s djecom, volim popričati s njima, uslužiti ih i kratko zabaviti djecu", kaže Jacob Cohen koji već deset godina radi u ovoj struci. "Žalosti me jedino što u novije doba roditelji djeci gurnu u ruke tablet ili mobitel i ignoriraju ih dok piju kavu ili jedu."

Kada dođete u restoran, sami tražite stol za koji ćete sjesti? Nemojte raditi njihov posao. Najčešće imaju određeni raspored stolova i sjedenja, pa je najbolje da pričekate konobara koji će vas zatim smjestiti za jedan od stolova, ovisno o rezervacijama i broju gostiju. Isto je i sa slaganjem prljavog posuđa na stolu. Ako mislite da im olakšavate posao jer ste odlučili posložiti tanjure i beštek na hrpu nakon jela, u krivu ste – oni imaju svoj način pospremanja i ne vole da to netko radi umjesto njih.

Želite desert na kraju večere, pa ste ga naručili od prvog konobara koji je prošao? To je još jedna stvar koju primijete i koju ne vole. Na taj način samo ćete stvoriti zbunjujuću situaciju kada trebaju donijeti račun. Otkad vas je smjestio za stol, pa sve do naplate računa, jedan konobar je vaš i držite se njega što god trebate. Ako ga nema, zamolite nekog od drugih djelatnika da ga pozove.

Konobarici ostavio napojnicu od koje 'boli glava', porukom na računu otkrio pravi razlog:

Foto: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Foto: David Richard/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
NBA: Miami Heat at Cleveland Cavaliers
Foto: David Richard/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
NBA: Miami Heat at Cleveland Cavaliers

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

CS
Cijepio_sam_ se
13:33 18.03.2021.

I ja mogu procijeniti konobara kad dođem u kafić, jeli je "seljačina" ili nije

ZJ
Zjako
14:13 18.03.2021.

Nikad nisam kužio zakaj se konobaru mora istaviti trindža a baki na placu spustiti cijenu mrkve ili salate. Zakaj ne ostavimo dečkima iz čistoće 10kn za kantu smeća, ili prodavaču povrća koji je kopao i radio... sa njima se cjenjkamo.

UM
Uman104
14:49 18.03.2021.

svira mi se za njegovu "procjenu"........