riječ stručnjaka

Što je zdravije: Čokolada ili čips, banana ili jabuka, običan ili voćni jogurt?

Foto: Thinkstock
hrana
Foto: Shutterstock
bademi
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
jogurt
Foto: Shuttershock
banana
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
jabuke
08.05.2014.
u 18:00
Crna čokolada bogata je antioksidansima, ali također sadrži velike količine zasićenih masti (i kalorija), koje podižu razinu kolesterola u krvi.
Pogledaj originalni članak

Mliječna čokolada (50 g) VS Čips (50 g)

Riječ stručnjaka: U tehničkom smislu, čips je zdraviji od čokolade jer sadrži daleko manje zasićenih masti. No, ni čips ni čokolada ne sadrže korisne hranjive tvari.

Krumpir sadrži nešto vitamina C, ali se u procesu proizvodnje uništava njegov veći dio. Crna čokolada bogata je antioksidansima, ali također sadrži velike količine zasićenih masti (i kalorija), koje podižu razinu kolesterola u krvi.

Neslani kikiriki VS Neslani badem

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Riječ stručnjaka: Gotovo mrtva utrka! Obje vrste orašastih plodova sadrže dosta proteina, a malo šećera. Kikiriki ima zanemarivo manje kalorija, ali bademi pobjeđuju zbog niskog sadržaja zasićenih masti. Generalno, svi orašasti plodovi bogati su mastima, ali zbog sadržaja važnih hranjivih tvari, kao što je vitamin B, ono stvara energiju potrebnu organizmu i održava zdravlje srca. Ali jedite isključivo neslane orašaste plodove. Dnevno ne smijete prekoračiti količinu soli od jedne žličice.

Običan jogurt od obranog mlijeka VS voćni sorbet

Riječ stručnjaka: Posni jogurt s komadićima svježeg voća savršena je opcija. To je užina bogata proteinima, kao i korisnim probioticima. Ipak, birajte običan jogurt, jer gotov voćni jogurt sadrži dosta šećera. Ako sami pravite voćni sorbet, također smanjite količinu dodatnog šećera. Generalno, izbjegavajte jesti namirnice koje sadrže pravi šećer, kao i njegove brojne zamjene (sorbitol, manitol, saharozu, matozu...).

Jabuka VS Banana

Foto: Shuttershock

Foto: Thinkstock

Riječ stručnjaka: Obje vrste voća su zdrave pa je korisno podjednako ih uključivati u prehranu. Jabuke sadrže vitamine A, B1, B2 i C (ključni vitamin za imunitet), magnezij i željezo (neophodni za jake kosti), a nemaju nikakvu masnoću, niti sol.

Banane su bogate kalijem, tvari koja je od velikog značaja za održavanje udjela tekućine u organizmu. Budući da jabuke stvaraju osjećaj sitosti kao i banane, a sadrže manje kalorija, one odnose pobjedu.

>>A baš vam ne bi palo na pamet... Ovo su 'neobični' savjeti za doručak ako želite smršaviti

>>Nutricionisti preporučuju što i kako jesti da popravite raspoloženje

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

NL
neva.lans11
13:01 09.05.2014.

bože dragi, kada će više ovi naši nutricionisti izaći iz kamenog doba i prestati govoriti o tome da su zasićene masnoće loše.