Istraživanje

Čokolada ili čips? Odabir omiljene grickalice može vam otkriti kakva ste osoba

Foto: shutterstock
Čokolada ili čips? Odabir omiljene grickalice može vam otkriti kakva ste osoba
18.11.2024.
u 14:09
Ako posegnete za zalihama grickalica, birate li čips ili čokoladicu? Prema novom istraživanju, vaš izbor mogao bi otkriti puno o vašoj osobnosti.
Pogledaj originalni članak

Istraživači su ispitali ljude iz Kine, Njemačke, Meksika i SAD-a o njihovim prehrambenim navikama, kao i o glavnim osobinama njihove osobnosti, prenosi Daily Mail. Analiza je otkrila da su, u sve četiri zemlje, osobe sklone slatkom općenito bile ugodnije. Tim s Gettysburg Collegea objašnjava da bi ovi rezultati mogli objasniti zašto ugodne ljude često opisujemo kao “slatke“. “Povezanost između ugodnosti i sklonosti prema slatkom okusu poklapa se s izrazima koji se u nekim kulturama koriste za opisivanje ljubaznih i dragih osoba, kao i osoba koje volimo (npr. ‘sladak’, ‘slatkica’ ili ‘med’),“ napisali su istraživači. Prethodna istraživanja već su pronašla povezanost između sklonosti slatkim namirnicama i ugodnosti.

Međutim, do sada nije bilo jasno odnosi li se ta povezanost na različite kulture. U svojoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Research in Personality, tim, kojeg vodi Brian P. Meier, napisao je: “Iako su istraživanja pronašla povezanost između sklonosti slatkim okusima i ugodnosti, dosadašnji radovi fokusirali su se na uzorke u SAD-u. Ta povezanost može, ali i ne mora, postojati u različitim kulturama.“ Tim je uključio ukupno 1.629 sudionika – 373 iz Kine, 471 iz Njemačke, 400 iz Meksika i 399 iz SAD-a. Prvo su sudionici ispunili anketu za procjenu razine “Velikih pet“ osobina: otvorenost, savjesnost, ugodnost, ekstraverzija i neuroticizam.

Zatim su ispunili “skalu preferencije slatkog okusa“. “Ova skala ima deset stavki (bomboni, karamela, čokoladna torta, med, sladoled, javorov sirup, kruške, grožđice, jagode i šećer) koje ispitanici ocjenjuju prema svojim preferencijama na ljestvici od 1 (jako ne voli) do 6 (jako voli),“ objasnili su istraživači. Sudionici su također trebali ocijeniti svoje sklonosti prema slatkim, kiselim, slanim, gorkim i ljutim namirnicama.

Rezultati su pokazali da je, kod svih sudionika iz četiri zemlje, ugodnost bila “značajno i pozitivno“ povezana s preferencijom slatkog okusa. “Rezultati ovog projekta sugeriraju da se povezanost između ugodnosti i preferencije slatkog okusa proteže kroz kulture koje se znatno razlikuju u društvenim vrijednostima, normama, običajima, jezicima i lokacijama,“ kazali su istraživači. Tim naglašava da su metafore za slatkoću univerzalne. “Konzumacija slatkiša je univerzalno ugodno iskustvo, više nego kod drugih vrsta okusa,“ dodali su. “Osim toga, biti ljubazan i brižan čini se evolucijski korisnim i za pojedince i za društva u odnosu na osobine poput savjesnosti ili otvorenosti.“

Znate li od čega je napravljena popularna čokoladica KitKat? Ovo sigurno niste znali

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.