Što više kakaa

Nutricionistica otkriva zašto biste svaki dan trebali jesti čokoladu

shutterstock
01.10.2024.
u 06:00

Postoji mnogo razloga zašto biste tamnu čokoladu trebali uključiti u svoju prehranu.

Znanstvenici su istražili oko 380 kemijskih tvari u kakau, a među njima su fenoli - fitokemikalije sa brojnim antioksidativnim svojstvima, kaže nutricionistica Laura Parada za Glamour. "Štoviše, u nekim studijama je primijećeno da čisti kakao sadrži puno veće razine fenola i ima veću antioksidativnu aktivnost od crnog i zelenog čaja."

Postoji pet ključnih dobrobiti za zdravlje koje krije tamna čokolada. "Tamna čokolada poboljšava kognitivne sposobnosti kroz bolju oksigenaciju mozga," kaže Parada. Ova je čokolada i snažan antioksidans. Tamna čokolada ima protuupalna svojstva. Može pomoći u snižavanju kolesterola. "Mnoge studije potvrđuju da konzumacija kakaa može koristiti kardiovaskularnom zdravlju snižavanjem krvnog tlaka, povećanjem elastičnosti krvnih žila i smanjenjem LDL kolesterola, pomažući u borbi protiv dijabetesa smanjenjem inzulinske rezistencije i drugih upalnih procesa," objašnjava Parada.

VEZANI ČLANCI: 

Tamna čokolada može djelovati kao stimulans. "Osim toga, kakao sadrži minerale poput magnezija, bakra i željeza, ali i kofein, iako u manjim količinama nego kava, što mu također daje stimulativna svojstva," dodaje Parada. Predlaže da obratite pažnju na čokoladu s udjelom kakaa od 75% ili više. Imajte na umu da većina standardnih čokolada sadrži manje od 40%, pa je važno provjeriti etiketu. "Određene čokolade, čak i ako sadrže visok postotak kakaa, također mogu uključivati druge vrste sastojaka koje ne želimo, poput sladila, aroma ili visokih razina šećera." Koristite tamnu čokoladu u komadićima u domaćim palačinkama ili je jedite s orašastim plodovima kao zdrav međuobrok. Naravno, važno je konzumirati je umjereno, ne više od 30 grama čokolade (s više od 75% kakaa) dnevno.

Znate li od čega je napravljena popularna čokoladica KitKat?

Ključne riječi

Komentara 1

MO
montello
11:37 01.10.2024.

Tamna cokolada je super

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije