Jeste li među onima koji uživaju u jednoj čaši omiljenog crnog vina nakon napornog dana?
Istraživanje koje je provedeno u suradnji Sydney Wine Academy i Taylor Wines pokazalo je većina nas crveno vino ispija - krivo.
Točnije, krive temperature. Uvriježen je stav među laicima da se bijelo vino čuva u hladnjaku, a crveno na sobnoj temperaturi, no ipak ovo je dobro znati.
Ono mora biti skladišteno na temperaturi između 12 i 18 stupnjeva, a većina nas u svojim domovima ima višu temperaturu zraka.
Ako je vino pretoplo, tada u njemu dominira alkohol i "prekriva" arome, tvrde iz Taylor Winesa. A ako ga predugo hladite, arome će se "stisnuti", tanin će postati nametljiv, a kiselina "oštrija".
Shiraz i Cabernet Sauvignon trebao bi se služiti na temperaturi između 16-18, dok vina "lakšeg tijela" trebaju se poslužiti ohlađena na 12 do 14 stupnjeva. Ako ste ljubitelj vina, primjerice, Sauvignon Blanca, pred služenje ga ohladite na 6 do 8 stupnjeva.
Dobro da ste mi rekli a ja ću i dalje po svom jer mi tako odgovara i godi.