Zdrava prehrana svima nam je u fokusu ove jeseni jer snažan imunitet potrebniji nam je nego ikad. Ako ste ljubitelj burgera pokušajte povremeno pripremiti zdraviju verziju ovog omiljenog jela, a ona u kojoj je glavna zvijezda cikla sigurno će vas opskrbiti svim potrebnim nutrijentima za taj dan.
Veganski burgeri s ciklom i kvinojom
Za 4 burgera:
2 šalice oguljene cikle
1 šalica kuhane kvinoje
¼ žličice čili pahuljica
1 bijeli luk sitno sjeckan
2 češnja češnjaka sitno sjeckana
2 žlice integralnih krušnih mrvica
1 žlica maslinova ulja
2 žličice limunova soka
1 žličica soli
2 velika zrela avokada
3 žlice soka limete
1 češanj češnjaka sitno sjeckanog
crveni luk narezan na kolutiće
¼ žličice soli
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Duboku posudu za pečenje obložite papirom za pečenje. Narežite ciklu na srednje velike kockice i stavite u obloženu posudu za pečenje. Prelijte maslinovim uljem i pecite 25-30 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi nekoliko minuta. Kuhanu ciklu stavite u procesor za hranu ili miješalicu i vrlo kratko miksajte. U veliku posudu dodajte sve ostale sastojke za pljeskavice i dodajte ciklu pa sve temeljito pomiješajte. Ako smjesa postane previše kašasta ili tekuća, dodajte još prezli. Kad je smjesa spremna, počnite je oblikovati u pljeskavice jednu po jednu. Kad je svaka gotova, prebacite pljeskavicu na tek obloženi lim i pecite 30 minuta. Preokrenite ih na 15 minuta kako biste omogućili ravnomjernu termičku obradu. Pripremite preljev miješajući sastojke u velikoj zdjeli. Gnječite avokado dok ne postignete željenu konzistenciju. Izvadite pljeskavice iz pećnice i pustite da se ohlade nekoliko minuta. Stavite pljeskavice u peciva, a na vrh dodajte mješavinu avokada i crveni luk. Poslužite odmah i uživajte!
Pa sve samo pogodio ,jel su samo trave na slici i crveni luk.S amo sam mislio da je ono crveno zelje umjesto cikle.To me zeznulo